Чији је Цетињски манастир?

13.09.2021. 13:19
0
ИЗВОР: глас српске

Скупштина Цетиња расправљаће сутра о грађанској иницијативи за пренос права својине Цетињског манастира на неканонску Црногорску православну цркву.

Дан уочи сједнице, правник и публициста Новак Аџић сматра да цетињски парламент у законској процедури треба да преда Цетињски манастир на коришћење и употребу непризнатој ЦПЦ, а адвокат и члан правног савјета Митрополије црногорско приморске (МЦП) Драган Шоћ поручује да приликом одлучивања треба водити рачуна о поштовању правног поретка, преносе Независне.

-У конкретном случају не постоје услови ни формално-правни ни процесно-правни да се донесе било каква одлука која се тражи иницијативом- каже Шоћ.

Додао је да ако се она и донесе неће произвести никаве правне посљедице.

Аџић и Шоћ су заједнички апеловали на смиривање тензија.

Аџић је, наиме, гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе казао да се залаже да цетињски парламент у законској процедури одлучи о давању Цетињског манастира на употребу ЦПЦ.

-Не знам како ће се то одвијати. Ја сам за смириване тензија и институционално и политичко рјешавање проблема, али исто тако и за поштовања и судских права и слобода обесправљених националних Црногораца који су угрожени у својој држави актуелном политиком која негира фундаментални државни и национални идентитет- навео је Аџић, који је рекао да је учествовао на цетињским протестима против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у том манастиру.

Да је правни савјетник пријестонице Цетиње, Шоћ би им, казао је, рекао да иницијативу уврсте на дневни ред ако је она у сагласности са Статутом пријестонице.

Грађани, како истиче, заслужују одговор и поручује да приликом одлучивања треба водити рачуна о поштовању правног поретка.

-У конкретном случају не постоје услови ни формално-правни ни процесно-правни да се донесе било каква одлука која се тражи иницијативом. Ако се она и донесе, она неће произвести никаве правне посљедице и од тога немам зебње- казао је Шоћ.

Упозорио је да таква одлука може да пошаље поруку која би могла да подгрије постојеће подјеле и тензије и усмјери их у правцу који, како је казао, нико не жели.

-Одборници Цетиња треба да схвате да имају озбиљну одговорност, а онима који хушкају на незаконито и противправно понашање, а куну се у владавину права, у европске вриједности поручујем да то не раде јер су и они становници државе и не зову ђавола јер се он може појавити. Ја га не желим. Да га нико не жели не би манипулисао осјећањима ни Срба, ни Црногораца, ни Албанаца ни Бошњака, а тога у Црној Гори има и више него што је потребно- навео је Шоћ.

За Аџића би исправна формулација била "давање на коришћење ЦПЦ". То сматра легалним и легитимним јер је, како додаје, цетињска општина власник Цетињског манастира и данас.

-Он је био својина државе, а Црква га је користила за своје потребе. Добио је одређену земљу, али само као манастир. Никада није био својина Црногорске православне цркве, а још мање Митрополије црногорско-примоске која је установљена 1929- тврди Аџић.

Коментари 0
Повезане вијести
,,Глас Црногорца“ 1880. о књигама које су куповали стари Цетињани ,,Глас Црногорца“ 1880. о књигама које су куповали стари Цетињани
Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију Приведен возач аутобуса: Тврди да је осјетио бол у глави па слетио у провалију
Православни Дјечији сабор на Цетињу окупио 2.000 малишана Православни Дјечији сабор на Цетињу окупио 2.000 малишана
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 54m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 51m
    0