ЦИК БиХ има пријаве за 50 или 60 људи на једној адреси

29.09.2020. 17:42
0
ИЗВОР: Agencije

Предсједник Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБиХ) Жељко Бакалар рекао је да је велики број пријава за гласање изван БиХ за предстојеће локалне изборе и да је ријеч о готово двоструком броју у односу на претходне циклусе, а има случајева да је на једној адреси пријављено и по 50 или 60 људи.

Бакалар је истакнуо да вјерује да ће ЦИК успјети да заврши свој дио посла и да ће запослени, који су ангажовани тек након што је одобрен буџет, успјети да ураде провјере.

-У пријавама се налази много спорних ствари. Покушавамо урадити додатне провјере, обиман је посао. Уколико будемо и каснили, то ће бити незнатна кашњења, али вјерујемо да ћемо посао урадити на вријеме-, рекао је Бакалар.

На питање шта се крије иза толиког броја пријављених за гласање изван Босне и Херцеговине, Бакалар је рекао да се у овом тренутку тешко може оцијенити шта се крије иза тога.

-С обзиром на то да имамо велики број двоструких и троструких пријава, да имамо велики број пријава по којима би се гласачки материјал требао послати на једну адресу, да имамо пријава у којима је по 50 или 60 људи пријављено на једној адреси, можемо сумњати у значајан број злоупотреба-, рекао је Бакалар.

Додао је да је могуће да је нешто “одрадила и кампања”, али и да је тако због великог броја одлива становништва изван БиХ.

-Вјероватно се иза овог крије комбинација свега овога, али наша је интенција да дио који се тиче злоупотреба, покушамо спријечити и стопирати да се не деси. Колико ћемо у томе успјети, видјећемо-, рекао је Бакалар.

Он је истакнуо да још постоји неколико фаза у којима се те ствари могу стопирати.

-Евидентно је да је број пријављених бирача повећан вишеструко у односу на претходни изборни циклус, али ћемо све злоупотребе покушати спријечити-, констатовао је Бакалар.

Открио је да је највише пријављених бирача изван БиХ из Србије, Хрватске и Њемачке.

-Чинимо све да локални избори буду фер и демократски-, рекао је Бакалар и додао да је у БиХ постао тренд да појединци и групације покушавају да врше злоупотребе те да ће све што буде пријављено и доказано, предано процесуирати и санкционисати.

Он је рекао да је овог пута рок за пријем гласачког материјала продужен за пет дана у односу на раније изборе, када је тај рок био два дана.

-Ми ћемо уважити сваку пошиљку која стигне пет дана након избора с датумом дана избора и са жигом поште из земље пошиљаоца-, рекао је Бакалар. Каже и да је ЦИК прописао све мјере које су прописивали и епидемиолози и да се води строго рачуна да се у условима епидемије коронавируса поштују епидемиолошке мјере, држи дистанца, ради под маскама, дезинфикују просторије и строго поштују хигијенске мјере.

-То смо прописали да се ради и у нашем главном Центру за бројање, складишту. У нашем буџету обезбјеђујемо средства за наше потребе, а оно што буџетом није предвиђено, не можемо ни финансирати, али смо прописали правила понашања изборне администрације, посебно бирачких одбора на дан избора и у дане који слиједе након избора, када се буду пребројавали гласови-, истакнуо је Бакалар.

Он је рекао да су се обратили институцијама свих нивоа власти ради осигуравања додатних средстава, а да виши нивои власти нису реаговали на тај допис и апеле.

Радује нас што су начелници и градоначелници из свих дијелова БиХ одговорили позитивно и изналазе начине да обезбиједе средства за биралишта у њиховим локалним срединама-, рекао је Бакалар.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    16h 13m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    5h 26m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    5h 20m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    4h 57m
    1
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    20h 17m
    0