ЦИК планира до суботе утврдити резултате

18.10.2022. 09:52
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Главни центар за бројање гласова у Зетри данас је ушао у шести дан поновног бројања гласова на изборима за предсједника Република Српска. А подсјетимо да ни за остале нивое још нису завршили посао.

Замјеник директора Главног центра за бројање Ади Агић за Кликс је рекао да је завршено поновно контролно бројање гласачких листића из Зворника, а данас су на реду бирачка мјеста из Приједора.

На питање када се очекује да сви листићи буду пребројани, Агић каже да је према плану Централне изборне комисије БиХ рок за завршетак комплетног процеса 22. октобра.

– Према плану, 22. октобра, у суботу би требали имати утврђене резултате. Али не знамо шта ће се десити у међувремену односно хоћемо ли имати нове наредбе за поновно бројање – изјавио је он.

На питање зашто  у Кантону Сарајево већ данима постотак пребројаних гласова стоји на 88,56, Агић је казао да је то због посљедње наредбе ЦИК о новом контролном бројању,  123 вреће са гласачким листићима са више од 70 редовних бирачких мјеста за ниво Предсједништво БиХ, Парламентарна скупштина БиХ, Парламент ФБиХ, Народна скупштина Републике Српске и Скупштине кантона.

Саговорник је рекао и да Главни центар ради с капацитетима с којима располаже и да имају довољан број људи који раде на бројању.

– Како завршавамо одређене активности, тако то особље пребацујемо на бројање – додао је он.

Општи избори су одржани 2. октобра 2022. године, а грађани БиХ ни 16 дана послије немају утврђене резултате како би знали ко су изборни побједници и губитници.

Право гласа на овим изборима имало је 3.368.666 особа, а гласало је 1.705.095 грађана од чега је било више од 400 хиљада неважећих листића.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 58m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 53m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 41m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 47m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 15m
    0