"Ћилимара" радила пуном паром - залихе знатно смањене

13.12.2021. 10:55
0
ИЗВОР: Срна

У соколачкој Фабрици тепиха до краја новембра произвели су 17.000 метара квадратних тепиха те их извезли у Србију за 45 одсто више него лани.

Радници ће, тако, задовољни у јануару отићи на колективни годишњи одмор са зарађеним платама за наредна три мјесеца.

Директор Фабрике Миодраг Дупљанин наглашава за да је ово предузеће опстало 46 година на избирљивом тржишту захваљући традицији и квалитету машински тканог тепиха, за који се и данас опредјељују купци који цијене квалитет.

Он је веома задовољан резултатима из ове године, јер је велика већина показатеља пословања - добра.

Дупљанин истиче да је реализација робе популарне соколачке "Ћилимаре" боља у односу на 2020. те да су залихе готових производа значајно смањене.

- Учешће извоза у укупној реализацији био је за десет одсто већи него у претходној, а у 2021. ће бити 20 одсто - најављује директор ове фабрике у разговору за Срну.

Појачана продаја тепиха на ино и домаћем тржишту утицала је, каже, на побољшање финансијске ситуације и задовољавајућу ликвидност предузећа, што је довело до повећања плата прошлог мјесеца за десет одсто, па је просјек био 616 КМ.

Намјера им је, наводи, да повећају лична примања радника, а у складу са тим и цијене својих роба.

Дупљанин је најавио да ће највјероватније од 1. јануара 2022. цијене производа Фабрике тепиха бити повећане, према садашњој процјени, за око пет одсто.

Он напомиње да су и произвођачи исте бранше из других земаља, првенствено из Турске, која је најприсутнија у области текстила на тржишти БиХ и Србије, повећавали цијене већ два пута у овој години, док су соколачи "ћилимари" то учинили само једнапут.

Иако су имали повећану реализацију готових производа, залихе су на нивоу шестомјесечне производње, што је уобичајено за фабрике које не раде за познатог купца. То не забрињава управу предузећа, јер су исфинансиране из властитих извора и не оптерећују трошкове.

- Обезбиједили смо залихе сировина и готовог производа, тако да ћемо овај зимски период лежерно провести, с обзиром да имамо обезбијеђена средства за лична примања за наредна три мјесеца - наводи Дупљанин.

Он објашњава да ће 36 запослених у овом предузећу јануар провести на колективном годишњем одмору, што чине већ дуго година, а други дио ће, такође колективно, одмарати у љетној сезони.

Дупљанин подсјећа да су у Фабрици раније производили и тепихе ручне израде, те да се данас то ради само повремено по наружби.

У закупљеном погону Предионице, ранијег "Витекса" у Високом, како истиче, прерађивана је вуна од прања до предива, откупљена од романијских сточара, од које су до 30. септембра обезбиједили залихе основне сировине до јуна наредне године.

Даља сарадња са Предионицом "Витекса" зависиће од начина завршетка стечаја у том предузећу.

На овај начин су, појашњава Дупљанин, обезбјеђивали основну сировину за машински ткане тепихе, који су, упркос навали јефтиније робе из земаља са истока, квалитетом остали препознатљиви на тржишту подних облога.

Он наглашава да се тепих персијског дизајн са пет боја /квалитета - 100 одсто вуна/ ради на технологији старој 50 година, те да ипак уз савремени начин продаје нађе купаца спремног да плати.

- Данас купац из Њемачке купује наше тепихе за кућу, захваљујући новим начинима комуникације купца и продавца, који и нама иде на руку - напомиње Дупљанин.

Фабрика тепиха на Сокоцу једино је пријетарно предузеће на подручју ове општине које није улазило у поступке реогранизације, стечаја или ликвидације од оснивања 1975. и сачувало је свој производни програм.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
    22h 8m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    16h 54m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    18h 9m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    18h 45m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    12h 45m
    0