Циљ: Завршити уређење Планинарског дома „Црвене стијене“

12.02.2020. 20:05
0
ИЗВОР: Srna

Соколачко Планинарско друштво „Гласинац“ ће у овој години радити на унутрашњем и вањском уређењу Планинарског дома „Црвене стијене“ на Романији, у чију је изградњу, према процјени извођача, до сада уложено око 50.000 КМ, рекла је Срни секретар Друштва Вера Мијатовић.

Мијатовићева је навела да су средства за објекат, чија је површина 120 метара квадратних, обезбијеђена уз помоћ општине Соколац, града Источно Сарајево, локалних дрвопрерађивача, спонзора и донатора, приватних предузећа и јавних установа, те средствима добијеним кроз пројекте међународних организација „ПРО Будућност“, Фондација „Мозаик“, „Врлд вижн“ и УНДП.

Према њеним ријечима, већину радова, осим постављања кровне конструкције, извели су волонтери, односно чланови овог планинарског друштва у радним акцијама.

Мијатовићева је најавила да ће, чим временски услови дозволе, бити настављено вањско уређење, радови на спрату планинарског дома са собама капацитета 30 кревета, биће доведена вода, те дограђен дио за туш-кабине и тоалет.

Она је оцијенила да ће за те радове бити потребно око 20.000 КМ, које ће планинари обезбиједити властитим средствима од чланарина, радним акцијама, аплицирањем на јавне позиве, те помоћи општине Соколац и града Источно Сарајево.

-Гласинац је у овој години планирао организовање неколико манифестација, међу којима и Пети прољећни поход на највиши врх Романије, Велики Лупоглав на 1.652 метра надморске висине, који би требало да буде реализован 12. априла, те Девето меморијално такмичење у планинарској оријентацији Свјетлана Комленовић уз поход Стазама Романије, у октобру- најавила је Мијатовићева.

Мијатовићева је рекла да ће соколачки планинари учествовати на свим походима пријатељских друштава и акцијама предвиђеним календаром Планинарског савеза Републике Српске и БиХ.

Она је нагласила да ће посебну пажњу и у овој години посветити масовности Друштва, раду са дјецом и младима и њиховом учешћу у планинарској оријентацији.

Мијатовићева је истакла да је прошла – јубиларна, десета година постојања „Гласинца“ била најуспјешнија од оснивања и планинари су остварили деценијски циљ – укровили свој дом на локалитету Надроманија, /на Романији/, те уредили кухињу и камин-салу.

„Гласинац је прави примјер да планско дјеловање, ентузијазам и љубав према природи дају велике резултате, а посебно се поносимо својим домом изграђеним на мјесту одакле почиње већина планинарских, те бициклистичких стаза планине Романије“, истакла је Мијатовићева.

Она је навела да су прошлу годину обиљежиле успјешне организације Четвртог похода на Романију „Планине те зову“, Осмог меморијалног такмичења у планинарској оријентацији, освајање бронзане медаље учешћем у систему такмичења Републике Српске и побједнички пехари са 56. МОСИ.

-Прошлу годину је обиљежило и учешће наших чланова у походу у Пјеновац и Стари Брод на Дрини, излет у Зиличину, те слет планинара у Хан Пијеску- рекла је Мијатовићева.

Мијатовићева је рекла да су чланови „Гласинца“ лани освојили Требевић, Зеленгору, Трескавицу, Бјелашницу, Височицу, Волујак, Дурмитор, Цер и Кајмакачалан.

Планинарско друштво „Гласинац“ основано је на Сокоцу прије десет година и броји око 100 чланова.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    8h 32m
    6
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    22h 14m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    21h 42m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    6h 34m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    20h 33m
    0