Читање доприноси квалитету живота, нарочито одрастању

26.12.2023. 14:50
0
ИЗВОР: srna.rs

У Дјечијој библиотеци у Источном Сарајеву данас су помоћник министра за просвјету и културу Републике Српске Тања Ђаковић и директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац озваничили почетак кампање "Читајмо заједно" коју спроводи ово министарство.

Ђаковићева је указала да је овогодишња кампања усмјерена на промоцију и популаризацију српског језика јер читање управо оно што обогаћује рјечник код дјеце и омладине.

- Надам се да ће овогодишња кампања да наиђе на велико интересовање код најмлађе публике али и код одраслих. Кампања `Читајмо заједно` која данас почиње трајаће до краја марта када је планирана завршна радионица за студенте књижевности а домаћин ће бити Филолошки факултет Универзитета у Бањалуци - напоменула је она.

Помоћник министра за просвјету и културу у Влади Републике Српске подсјетила је да Министарство кампању "Читајмо заједно" већ неколико година реализује на други начин и са другом темом.

- На идеју да покренемо овакву кампању дошли смо 2017. године радећи истраживање културних потреба публике гдје смо дошли до поразних података као што је да око 42 одсто грађана никада не чита књиге. Из тог разлога смо осмислили кампању која треба да потакне читалачку публику али и оне који не читају да се врате књизи и да схвате важност његовања културе читања - рекла је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је прве године тема кампање била да се помогне библиотекама у неразвијеним општинама креативним откупом књига које су даље дистрибуисане библиотекама са скромним библиотечким фондом.

- Кампања се даље развијала у зависности шта је било актуелно тих година када је у питању књижевност и популаризација културе читања. Тако да смо прошле године у фокусу имали заштиту и промоцију ћириличког писма. Та се кампања показала веома интерсантна и донијела је резултате када су у питању култура читања и писања, заштита ћирилице, промоција домаћих аутора и дизнајнера - навела је она.

Кулашинчева је рекла да Дјечија одјељење Матичне библиотеке Источно Сарајево има част да ове године представи и започне кампању "Читајмо заједно".

- Ријеч је о кампањи која је започела још 2017. године и има за циљ промоцију књижевноти и културе читања, те приближавање књиге како дјеци тако и одраслим - изјавила је она.

Директор Матичне библиотеке је истакла да је ове године мото кампање „Читај, буди бољи човјек!“, а да су полазници радионица које се организују у оквиру кампање дјеца из основних школа „Петар Петровић Његош“ и „Свети Сава“ из Источног Сарајева.

- Са дјецом ће радити професор на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Сања Мацура и књижевница Јелена Којовић Тепић. Надамо се да ће дјеца након занимљивих радионица изаћи са још бољим поукама. Дјечије одјељење има више од 3000 корисника и настојимо на најбољи начин да промовишемо књиге, бајке, приче за дјецу и све остало што ово одјељење нуди попут бесплатних радионица које дјеца свакодневно похађају -  напоменула је она.

Кулашинчева је изразила наду да ће читањем од малих ногу дјеца постати бољи људи, продубљујући машту, учећи нове ријечи постати бољи људи.

- Како у дјечијем тако и у одјељењу за одрасле Матична библиотека настоји мјесечно да ради набавке књига. На сајму у Београду смо набавили значајан број наслова и дјеца нам радо долазе - додала је она.

Књижевник Јелена Којовић нагласила је да је борба између интернета, игрица и књиге унапријед изгубљена јер дјеца могу бити потпуно пасивна али је на друштву да их научи да користе мозак и заволе књиге.

- Борба против интернета је страшна ствар и тешка за писце. Писци пишу јер им се пише а не зато што планирају неког нешто да науче. Писање је чисто задовољство а оно што се послије дешава са књигом је друга прича и то је првенствено ствар издавача, родитеља, просвјетних радника те да ли ће дјеца читати или неће - рекла је Којовићева.

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци Сања Мацура напомиње да ће кампања "Читајмо заједно" посебно бити фокусирана на узраст дјеце од 13 до 15 година јер обично тада бивају изгубљени као читаоци.

- Постоје неки разлози, није то само пубертет и интернет него и избор књижевних текстова који им се нуди у наставним плановима и програмима - рекла је Мацура.

Током кампање "Читајмо заједно" до марта 2024. године широм Српске биће организовани разговори и радионице с циљем да се публици укаже да читање може вишеструко да допринесе квалитету живота, а нарочито одрастању.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 48m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 18m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 32m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    20h 49m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 19m
    0