Црква из дворишта Фате Орловић мора бити уклоњена

01.10.2019. 11:26
0
ИЗВОР: klix.ba

Европски суд за људска права данас је донио одлуку, односно коначну пресуду којим се налаже да БиХ мора извршити одлуке којима се налаже уклањање цркве из дворишта Фате Орловић у Коњевић Пољу.

Ову информацију потврдио је за Klix.ba судија у Европском суду за људска права Фарис Вехабовић.

Европски суд за људска права једногласно је одлучио да је дошло до повреде члана 1 Протокола 1 (заштита имовине) уз Европску конвенцију о људским правима.

Случај се односи на цркву коју је Српска православна црквена општина изградила на имовини коју су подноситељи пријаве, односно Фата Орловић били принуђени напустити током рата у периоду 1992. - 1995.

Суд је утврдио да је пропуст власти да испоштују коначне и обавезујуће одлуке из 1999. и 2001. године којима је утврђено право на поврат предметне имовине у посјед подноситеља тужбе, а за који власти нису понудиле никакво оправдање. То је имало за посљедицу озбиљно нарушавање права на имовину.

Суд је такође утврдио, са шест гласова, наспрам једног, на основу члана 46. (обавезност и извршење пресуда) да тужена држава треба осигурати извршење двије одлуке које су донијете у корист подноситеља тужбе, а нарочито да осигура уклањање цркве са њихове имовине, најкасније у року од три мјесеца након што ова пресуда постане коначна.

Тужбу је поднијело 14 чланова исте породице, који су рођени у периоду између 1942. и 1982. године, и живе у Коњевић Пољу и Сребренику.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква Чудо у Авдејевки: Све претворено у прах и пепео само остала црква
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    23h 37m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    20h 16m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    16h 34m
    7
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    20h 11m
    1
  • Невен Тушевљак трчи 120 километара, од Мркоњића до Острога
    22h 43m
    1