Црква Рођења Пресвете Богородице у Хаџићима прославила крсну славу (ФОТО)

22.09.2023. 11:42
0
ИЗВОР: katera.news

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Хаџићима јуче је служена литургија поводом храмовне славе Мале Госпојине.

На овом светом мјесту, Срби, становници Хаџића, одувијек су се окупљали и прослављали овај велики празник.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је велика туга што у Хаџићима данас не живи више од 20 Срба, иако, додао је, памтимо оне године када их је било много више и када су Хаџићи били дио Српског Сарајева и Републике Српске.

- Баш због таквог стања наша је обавеза да цркве чувамо и помажемо још више и боље. Свим православцима честитам данашњи празник, посебно свештенству и свима онима који су везани за Хаџиће и овај храм, као и куму данашње славе – навео је Божовић.

Кум цркве је био Александар Главаш.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Храм посвећен Рођењу Пресвете Богородице у Хаџићима 1936. године осветио је тадашњи митрополит дабробосански Петар (Зимоњић). Године 2016, када је обиљежен и јубилеј 80 година од освећења храма у Хаџићима извршено је освећење обновљеног храма, који је настрадао у Одбрамбено-отаџбинском рату 1995. године након чега је услиједио и егзодус српског живља из Сарајева и околних мјеста.

Расељени Хаџићани нису могли допустити даље пропадање свог храма, те се тако и изњедрила и остварила идеја о прикупљању средстава за обнову. 

Данас у Хаџићима српског становништва скоро да и нема, од предратних 6.500 у Хаџиће се вратило свега десетак, углавном старијих људи.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Забрана изласка на изборе СДС-у још један корак који води ка укидању Републике Српске Божовић: Забрана изласка на изборе СДС-у још један корак који води ка укидању Републике Ср...
Божовић: У процесе против СДС-а укључени су и домаћи и међународни фактори (ВИДЕО) Божовић: У процесе против СДС-а укључени су и домаћи и међународни фактори (ВИДЕО)
Док се ми на истоку возимо козјим стазама у другим дијеловима се граде ауто-путеви (ВИДЕО) Док се ми на истоку возимо козјим стазама у другим дијеловима се граде ауто-путеви (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  22h 56m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 42m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 3m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 46m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  18h 51m
  18