Црква Свете Петке на Малом Зејтинлику прославила славу (ФОТО)

27.10.2020. 14:29
0
ИЗВОР: СРНА

Смисао хришћанског подвига јесте да се служећи Господу служи спасењу сваког човјека, као што је Преподобна мати Параскева својим чудима многе привела у крило цркве Божије, рекао је данас Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је служио Свету архијерејску литургију поводом славе Спомен-цркве Свете Петке на Малом Зејтинлику на Сокоцу.

Бесједећи о житију Преподобне мати Параскеве, митрополит Хризостом је нагласио да је Црква на Малом Зејтинлику посвећена Светој Петки и да се данас слави успомена на њено велико свето име и обиљежава њена велика улога у историји цркве.

- Ова светитељка се слави од 11. вијека као велика угодница Божија, која је веома млада одлучила да служби Богу и да би служећи њему служили спасењу свакога од нас - истакао је митрополит који је, уз саслужење свештенства Црквене општине Соколац, служио литургију у Цркви у оквиру комплекса Војничког спомен-гробља, гдје је сахрањено 958 српских бораца погинулих у протеклом рату у општинама у близини Сарајева, које су до потписивања Дејтонског мировног споразума биле под контролом Војске Републике Српске.

Слика

Његово високопреосвештенство је подсјетио да се сваке године огроман број вјерника окупља у румунском граду Јаши, гдје су свете мошти Преподобне мати Параскеве, да се моле и траже њену заштиту пред Господом.

Слава Спомен-цркве Свете Петке на Малом Зејтинлику обиљежена је служењем Свете архијерејске литургије, ломљењем славског колача, свечаном литијом и служењем парастоса погинулим борцима.

Након славског обреда, код Централног крста у Војничком спомен гробљу служен је парастос српским борцима погинулим у протеклом рату на подрујчу Сарајевско-романијској регије.

Кум данашње славе Цркве Свете Петке на Војничком гробљу Мали Зејтинлик била је породица Биљане Бјелица са Сокоца. 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служи вечерње у Саборном храму у Сарајеву
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 51m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 31m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 43m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 16m
    0