Црна Гора продужила трајање самоизолације на 21 дан

16.07.2020. 08:54
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) Црне Горе јуче је одлучило да измијени наредбе које се односе на карантин и самоизолацију особама које су биле или се сумња да су биле у контакту са особама обољелим од корона вируса или са особама за која постоји сумња да су обољела.

Тако је мјера самоизолације продужена са 14 на 21 дан.

Мјера самоизолације се, према новој наредби, одређује у трајању од 21 дан особама које су биле или се сумња да су биле у контакту са особама обољелим од новог корона вируса или са особама за које постоји сумња да су обољела од ове болести.

- До оздрављења, а најмање 21 дан особама која имају позитиван резултат ПЦР теста на нови корона вирус, имају благе симптоме или су без симптома болести - каже се у наредби.

У трајању од навршених 21 дан од дијагностификовања болести особама које су биле на болничком лијечењу, испуњавају критеријуме за опоравак, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима КОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе и имају негативан резултат теста прије истека периода од 21 дан од дана дијагностиковања инфекције (првог позитивног теста на САРС-КоВ-2).

У трајању до добијања једног негативног резултата теста, али не краће од 21 дан од дијагностификовања болести, особама које су била на болничком лијечењу, испуњавају критеријуме за опоравак и имају позитиван резултат контролног теста, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима КОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

Истиче се да на снази остаје и мјера обавезног смјештаја у карантин или самоизолацију црногорских држављана и резидената Црне Горе који долазе из држава са којима није дозвољено одвијање међународног путничког саобраћаја, у складу са прописаним епидемиолошким критеријумима, у трајању од 14 дана, на основу рјешења Санитарне инспекције, у складу са Протоколом поступања са обољелима и контактима КОВИД-19 пацијената Института за јавно здравље Црне Горе.

Улазак у Црну Гору из БиХ од 29. јуна могућ је уз обавезни ПЦР, ЕЛИСА или ЕКЛИА тест стар максимално 48 сати. Транзит кроз Црну Гору без посједовања теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    11h 2m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    10h 42m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    14h 5m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    15h 2m
    11
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    11h 59m
    0