Црно тржиште цигарета поједе рату ино-дуга БиХ

01.06.2021. 15:46
0
ИЗВОР: Nezavisne

С обзиром на чињеницу да константно падају приходи од акциза на дуванске производе и да црно тржиште узима све више маха, што је углавном узроковано погрешном акцизном политиком, према процјенама величине црног тржишта, БиХ губи више од милијарду КМ сваке године.

Према резултатима неких истраживања, готово свака друга цигарета на тржишту у БиХ је илегална.

На црном тржишту дувана данас постоји преко 100 нелегалних производа, а колико је легално тржиште у паду, можда најбоље говори чињеница да је, када је БиХ почела усклађивати акцизе са онима у ЕУ, продаја цигарета пала више него дупло. Истовремено, све анализе говоре да број пушача није пао, него је само нашао за себе јефтинију алтернативу - на црном тржишту. Из анализе која је у посједу "Независних" види се да је у посљедњих десет година продаја цигарета пала са 500 милиона на 200 милиона паклица, с тим да, према одређеним процјенама, у овом тренутку шверцери цигарета без акцизних маркица зараде скоро 400 милиона КМ годишње, на које не плаћају никакве порезе.

Новцем који се изгуби због све већег црног тржишта и чињенице да приходи по основу акциза константно падају, може се, на примјер, сервисирати годишња рата ино-дуга Босне и Херцеговине. Такође, новцем који се изгуби по основу пада прихода од акциза на цигарете, а и чињенице да је црно тржиште вриједно стотине милиона КМ, могло би се изградити и 30 километара ауто-пута или свим пензионерима у БиХ подијелити по 600 КМ годишње. Сваке године новцем који се изгуби на црном тржишту могло би се обновити свих пет клиничких центара у БиХ као и 21 болница, док би свака породиља могла добијати по 1.600 КМ годину дана.

И из података Управе за индиректно опорезивање БиХ може се закључити колико је велики пад легалног тржишта дувана у БиХ. Рецимо, 2009. године, када је БиХ почела усклађивање опорезивања акцизом дувана и дуванских прерађевина са легислативом ЕУ, УИО је издала 535 милиона комада акцизних маркица.

- Ако тај податак упоредимо са податком из 2020. године, када смо издали 185 милиона комада акцизних макрица, јасно је да је дошло до значајног пада легалног тржишта. Не можемо рећи да је у тој мјери дошло до смањења, односно престанка пушења, нажалост, велики дио преселио се управо на црно тржиште - рекао је Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО.

Стручњаци сматрају да је новцем који је изгубила, Босна и Херцеговина могла урадити много, посебно у области здравства, с обзиром на то да се у појединим земљама управо новац од акциза на дуван намјенски усмјерава у здравствени сектор, јер чињеница је да он највише трпи.

- Акцизна политика није испунила очекивања. Намјера усклађивања акциза са онима у ЕУ била је да се смањи број пушача, што би позитивно утицало на здравље становништва, међутим то је отворило простор за црно тржиште, које је експлодирало, што показују и званични подаци надлежних институција - кажу у Удружењу економиста SWОT.

У овом удружењу истичу да тренутно не постоји ниједна студија која показује да је дошло до пада броја пушача, али имамо егзактне податке који говоре о паду прихода по основу акциза и губитку стотина милиона КМ годишње којима би се много тога могло урадити, посебно у области здравства.

- Средства која се прикупљају по основу акциза на дуван треба да се користе намјенски за подизање свијести о штетности дувана, али и за здравство и лијечење респираторних обољења - кажу у Удружењу економиста SWОТ додајући да се много тога могло урадити у свим областима да је била другачија акцизна политика, јер одређене анализе говоре да БиХ губи готово милијарду КМ прихода годишње.

И политичари се слажу да је акцизна политика према дуванским производима у БиХ погрешна.

Из Клуба СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у државном парламенту најавили су да ће у јуну још једном затражити да се преиспита садашња акцизна политика.

- Ми ћемо ићи са иницијативом, оном која је већ била, да се Савјет министара задужи да измјенама и допунама Закона о акцизама врати акцизе на 1,5 КМ и да се на тај начин покуша стабилизовати та политика продаје цигарета и прикупљања прихода. На тај начин, ја мислим да би се успјело то црно тржиште бар у једном дијелу смањити - истакла је недавно за БХТ Мира Пекић из Клуба посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Смањење акциза отворило би простор за снижавање цијена цигарета и враћање дијела пушача на легално тржиште.

Коментари 0
Повезане вијести
Кандидатимa треба више километара на магистрали Кандидатимa треба више километара на магистрали
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 30m
    0
  • Слани мафини
    16h 51m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 40m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    11h 9m
    3