Црногорчевић: Пјесма "За живот Српске" симболизује завјет да се мора чувати оно што је муком створено

08.01.2024. 11:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Пјевачица етно и вјерске музике Даница Црногорчевић истакла је да је пјесма "За живот Српске", у част Републике Српске, инспирисана чистим емоцијама које симболизују завјет да се мора чувати оно што је муком стварано.

- Из велике љубави према мом народу који живи сада у Републици Српској, који је, према мом скромном мишљењу, изразито пун љубави и благодарности Богу и за оно мало што има, важно је да његујемо и да не заборавимо страдање њихових предака да би они данас живјели на својим огњиштима - рекла је Црногорчевићева.

Наводећи да је њен супруг, свештеник Иван Црногорчевић аутор и текста и музике, она је нагласила да је инспирацију тражио у борби и очувању нашег народа, а исто тако и присјећајући се великог страдања и бола наших предака кроз које су пролазили.

Она је додала да пјесма нема никакву негативну поруку према било коме, а камоли ратне или шовинистичке конотације.

Говорећи о томе како би млади требали да се понашају и који је њихов допринос у очувању прошлости и историје, Црногорчевићева је навела да би млађи нараштаји требали да се интересују за своју историју, али не са презиром и никако са неким изразом нелагодности, него са љубављу, у смирењу и молитви, да се случајно у њиховом срцу не пробуди мржња према било коме, колико год било тешко да схвате веома гнусна страдања, али страдања која су била на свим странама, са жаљењем свих у том грозном ратном периоду, који не треба никада више да се понови.

- Али и увијек са сјећањем и потковани знањем о нашим прецима, страдалницима како би били свјесни зашто су ту гдје јесу, и да живе на својој земљи за коју су главе давали њихови дједови, очеви, синови, баке, мајке и дјеца, и то не треба да забораве - нагласила је она.

Она је истакла да љубав коју добијамо треба да ширимо даље, да је умножавамо, да ширимо радост и мир.

- Толико јако треба да се ујединимо у тој поруци и да то препознају и чују наши сународници, комшије, да никоме не желимо зло, само желимо миран живот. Да будемо мудри и прије свега људи чак више према онима који нас мрзе и клеветају. Можемо побиједити само љубављу и ничим више. Онда ће то бити могуће. Откуда моја љубав? Па зар могу да одвајам уопште народ који живи у мојој Црној Гори од народа који живи у Републици Српској, готово да смо толико идентични да је то сувишно причати - истакла је Црногорчевићева.

Говорећи о пјесми "Весели се српски роде", она је рекла да је сада то већ позната пјесма и посебан је доживљај када је изводи и пјева, а посебан и један једини непоновљиви доживљај када је први пут извела пред народом који је остао у невјерици шта су то чули, а нису могли да пронађу на друштвеним мрежама.

- Тако је почело велико интересовање за ту пјесму, убрзо дан након тога смо је објавили и све је кренуло како је већ свима познато. Наравно да смо и мој супруг и ја, веома срећни због тога - навела је она.

Црногорчевићева је истакла да је једна пјесма ујединила све, па чак и народе других вјероисповијести и националности.

- Нема то никакве везе, то не треба ни да истичемо. И ја волим да слушам квалитетну музику других народа и да упознајем њихову културу. Шта има у томе лоше? Љубите се и волите, али чувајте своје поносно уздигнуте главе јер имате шта! - нагласила је она.

Поводом Дана Републике Српске - 9. јануара, Црногорчевићева је упутила поруку: "Чувај, сине, српску слогу".

Пјевачица етно и вјерске музике Даница Црногорчевић наступиће сутра, након свечаног дефилеа, који је заказан за 17.00 часова, на Тргу Крајине у Бањалуци, а премијерно ће извести пјесму "За живот Српске" и заједно са Полицијским оркестром Министарства унутрашњих послова Републике Српске извести популарне пјесме "Пукни зоро" и "Весели се српски роде".

Коментари 0
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа Младић испитан због паљења заставе Српске у Зеници, саслушани и организатори скупа
Дочек уз концерт Данице Црногорчевић у Палама Дочек уз концерт Данице Црногорчевић у Палама
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 16m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 27m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 53m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 58m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 26m
    0