Црвени крст Републике Српске обиљежава Свјетски дан борбе против AIDS-а

30.11.2023. 11:19
0
ИЗВОР: katera.news

Црвени крст Републике Српске 1. децембар – Свјетски дан борбе против HIV/AIDS-а ове године обиљежава под мотом „Нека заједнице воде“, a односи се на позив за акцију у којој сви треба заједно да се изборимо да особе обољеле од АIDS-а имају једнака права као и сви други чланови нашег друштва.

Кроз заједничку кампању са Друштвом Црвеног крста/крижа БиХ и посредством организација Црвеног крста Бањалука и Црвеног крста Бијељина, сутра, у временском периоду од 10.00 до 17.00 часова, у овим градовима ће бити организоване промотивно-едукативне кампање борбе против HIV/AIDS.

У Бањалуци ће акције бити одржана уз подршку волонтера и организацијом информативних штандова и подјелом промотивног материјала грађанима на Тргу Крајине и у студентском кампусу, с циљем ширења знања о начину борбе и спречавања ширења овог обољења, те указивањем на основне смјернице и посљедице које ова болест доноси.

Такође, у Бијељини ће волонтери и запослени у градској организацији Црвеног крста организовати посјету ученицима Гимназије „Филип Вишњић“ у овом граду и кроз промотивно-едукативну кампању покушати да приближе и укажу на превентивно дјеловање и могућности спречавања ширења HIV вируса.

Поред најављених активности у заједничкој кампањи са ДЦК БиХ, организације у структури ЦКРС планирају промотивно-едукативне кампање у својим градовима и општинама поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против HIV/AIDS.

Више од четрдесет година је прошло од када је пријављен први случај HIV-а, вируса који узрокује појаву AIDS-а, што и даље представља опаснoст на свјетском нивоу. Са овог гледишта, AIDS неће бити искоријењен ни до 2032. године, не због недостатка знања или начина за борбу против AIDS-а, већ због структуралних неједнакости које ометају доказна рјешења у превенцији и лијечењу ХИВ инфекције.

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету тренутно са ХИВ вирусом живи око 37,7 милиона особа, а од почетка до сада је умрло 36,3 милиона.

Коментари 0
Повезане вијести
Црвени крст Републике Српске: Усвајање Нацрта закона о положају и овлаштењима - најљепша честитка Црвени крст Републике Српске: Усвајање Нацрта закона о положају и овлаштењима - најљепша ч...
Сутра сједница Скупштине Црвеног крста Републике Српске и додјела признања истакнутим појединцима Сутра сједница Скупштине Црвеног крста Републике Српске и додјела признања истакнутим поје...
Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвено...
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  12h 22m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 36m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  8h 7m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  16h 25m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  14h 4m
  4