Чудотворне моћи траве иве

03.07.2020. 19:33
0
ИЗВОР: Agroklub

"Трава ива и од мртва прави жива", народна је изрека, а у бројним селима још су жива сјећања на 'туберкулозне године' након Другог свјетског рата када је чај од ове травке сачувао мјештане од изумирања.

Трава ива у народу је још позната и као горско смиље.

- У послијератним годинама овдје се тешко живило, народ је био више гладан него сит, а туберколоза је косила и старо и младо. Стари су ми причали да су мјештане од ове опаке болести сачували козије млијеко и чај од иве. У љековиту моћ и једног и другог имао сам и сам прилику да се увјерим небројано пута - каже Милан Јанковић из Драглице код Нове Вароши, у сусједној Србији.

Цвјета од јуна до септембра

Ива расте на сухим и кршевитим мјестима. Препознаје се по малим округлим и полеглим бусјеновима. Листови су јој без петељке, с доње стране бијеле боје и длакави, а с горње тамнозелени док су јој цвјетићи који се формирају на врховима гранчица, привлачне блиједожућкасте или бијеле боје. Цвјета од јуна до септембра па су планинске падине у то вријеме пуне берача.

За све тегобе, рјешење нашла у природи и њеним састојцима

- Због њених љековитих својстава ни једна кућа у овом крају не чека зиму без осушене иве. Све је више и берача са стране, који на жалост не воде рачуна приликом брања, што би могло имати катастрофалне посљедице. Када се бере, требало би макар трећину цвјетића оставити јер помажу да се биљка боље веже за ријетку земљу на кршу и тако спријечи њено спирање у кишном периоду - каже Јанковић и додаје да се ива лако чупа па како би се сачувала требало би наџемни дио сјећи оштрим маказама.

Лијечи многе болести, добра и у виду купке

Списак болести које ива лијечи је 'подугачак'. Изузетно је горког и опорог укуса јер садржи обиље горких материја које помажу код надимања и других болести желуца и цријева. Показала се и као одлично средство против стреса и депресије, а дјелотворна је и код болести уста и грла, разних инфекција, гљивица и афти. Чај од ове биљне врсте лијечи грчеве и чисти крв. Благотворно дјелује код свих врста грознице, али и дијабетеса.

Припремљена у виду купке, трава ива повољно дјелује на кожу, поготово ако су на њој ране и друге врсте промјена. Тинктура помаже код хемороида, болести јетре и жучи јер подстиче стварање и бољи проток жучне киселине док у виду балзама ублажава реуматизам.

Користила се за лијечење још у античко вријеме

Ива као биљка, у већим количинама садржи танин, метанол, петролејски етер, хлороформ и етилни ацетат. Користила се за лијечење још у античко доба, а због специфичних својстава данас је у званичној медицини препоручују за јачање имунитета.

- Народно искуство каже да је трава ива благотворно средство и за јачање организма послије дуге болести и тешких физичких активности, али и да са њеном употребом не треба претјеривати. Ако се правилно користи дјелује и против бактерија, смањује упале, избацује вишак течности из организма и чисти га - кажу у околним селима.

Ојачајте имунитет на потпуно здрав начин - помоћу коприве

Многоброји су и народни рецепти у којима је трава ива главни састојак, а ми вам овдје доносимо само неколико.

Мјешавина за јачање имунитета:

Помијешати по 20 грама траве иве, матичњака, хајдучке траве и мајчине душице. Супена кашика ове мјешавине прелије се са два децилитра кључале воде, поклопи и остави да одстоји 20 минута па се процједи. Пије се три пута дневно, пола сата прије јела.

Прах за јачање имунитета:

Осушену иву самељите у млину за кафу, у количини која вам је потребна, а прах сипајте у чисту флашицу. Док трају здравствене тегобе, узимајте један до три грама праха, прије јела.

Тинктура против болести жучи и хемороида:

Око 200 грама уситњених листова и цвјетова траве иве прелијте са литар 60-процентног алкохола и добро затворите боцу. Држати на топлом мјесту мјесец дана, а онда садржај проциједите. Пије се три пута дневно по 20 капи.

Вино за ублажавање желудачних тегоба и против малаксалости:

Око 200 грама уситњене траве иве прелијте са литром црног вина и оставите да стоји осам дана, уз повремено мућкање. Након тога се садржај проциједи три пута дневно пије по једна мала чашице (0,5 децилитара).

Коментари 0
Повезане вијести
Ево шта све можете излијечити помоћу невена Ево шта све можете излијечити помоћу невена
Мајчина душица, ненадмашан лијек за све Мајчина душица, ненадмашан лијек за све
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 5m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    14h 49m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    18h 54m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    18h 58m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 25m
    0