Мајчина душица, ненадмашан лијек за све

08.04.2020. 20:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мајчина душица је једна од најчешће кориштених љековитих биљака: употребљава се “скоро за све” – од лијечења прехладе, до “убијања” разних микроба.

Поштовање у народу и широку примјену у народној медицини, мајчина душица је својски заслужила. Ова биљка нема ниједан штетан, токсичан састојак па се може пити без временског ограничења и у неограниченим количинама.

Позната је и по називима поповац, матерка, тамјаника, дивљи босиљак, вресковица.

Мајчина душица расте на сунчаним брежуљцима и падинама, по рубовима шума, а често и на малим ливадским мравињацима. Само двије кашчице мајчине душице задовољава чак 20 одсто дневних потреба организма за жељезом, а одличан је извор и мангана, минерала који побољшава функционисање мозга, одржава здравље костију и коже, те помаже формирање хрскавице.

Потребно јој је много топлине и сунца, због чега се добро држи на каменитим површинама, као и на планинским пашњацима код којих се из земље ослобађа много топлине. Бере се преко цијелог љета, по мирном, топлом и сунчаном времену – од 10 часова пријеподне до поподневних сати, јер је у то вријеме најмириснија.

Не чупа се, већ се цијела биљка сијече одговарајућим маказама. Суши се у танком слоју, на топлом мјесту и на пропуху, заклоњена од сунца и прашине. Повремено је треба лагано превртати, да се што равномјерније осуши.

Чај од мајчине душице има антисептичко дјеловање, учинковит је против спазма (грча) у бронхијама, разводњава слуз у плућима и помаже при његовом избацивању. Зато се с успјехом примјењује против кашља код дјеце. Пошто је врло укусан и лијепо мирише, малишани га радо пију. Осим тога, успјешно дјелује и против цријевних паразита, нарочито дјечјих глиста.

Чајна мјешавина

У једнаким дијеловима помијешана с боквицом, мајчина душица је доказан лијек против обољења дисајних путева – посебно против прекомјерне слузи у бронхијима и бронхијалне астме, чак и великог кашља.

Чај од мјешавине боквице и тимијана се пије што топлији, у гутљајима. Конзумира се свјеж, четири до пет пута дневно. Ако постоји опасност од упале плућа, треба се пити сваких сат времена.

Мајчина душица, камилица и хајдучка трава – убране на сунцу и осушене, користе се за пуњење јастучића који се користе као облог код различитих болова (у стомаку, зглобовима…).

За испирање уста

Ако је ваше дијете мало веће па зна гргљати, овај раствор ће послужити за дезинфекцију усне шупљине, а такође ублажава упалу грла, јача зубно месо и освјежава дах. Поред тога, помаже у чишћењу коже.

Припрема: пет грама мајчине душице прелити децилитром млаке воде и оставити да одстоји током ноћи. Ујутро проциједити и гргљати, или испирати болна мјеста током дана. Исти поступак могу спроводити и одрасли.

Купка

У каду с топлом водом сипати око 100 грама мајчине душице. Пожељно је да дијете буде у купки око пола сата прије спавања.

Многим малишанима су овакве купке вратиле здрав сан. Покушајте!

Припрема чаја од мајчине душице

Важно је запамтити два правила – никада не припремати чај у отвореној посуди и узети довољну количину биљке. Мајчина душица садржи љековите састојке који лако испаравају. Припремом у отвореној посуди они испаре па такав чај нема љековита својства, зато га кухајте поклопљеног.

Такође љековитих састојака нема ни ако је количина биљке недовољна. Да бисте скухали добар чај, кашчицу мајчине душице прелијте с два децилитра кипуће воде, поклопите, и након пола сата проциједите. Засладите медом и дајте дјетету да пије три до четири шољице чаја на дан.

Коментари 0
Повезане вијести
Ево шта све можете излијечити помоћу невена Ево шта све можете излијечити помоћу невена
Чудотворне моћи траве иве Чудотворне моћи траве иве
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    3h 27m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 10m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    15h 27m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    22h 25m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 1m
    0