Да ли ће и у Српској заживјети електронско боловање?

22.07.2024. 09:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

С обзиром на то да у Србији најављују да би до краја године могли увести електронско боловање и на тај начин пацијенти не би морали носити дознаке послодавцима, већ би се оне слале електронским путем, а узевши у обзир да Фонд здравственог осигурање Републике Српске често прати праксу из Србије, и код нас би то могло заживјети у наредном периоду, што послодавци дочекују раширених руку.

Циљ оваквог пројекта је да се пацијентима олакша, односно да не морају болесни носити документацију послодавцу, већ би на тај начин послодавац аутоматски могао имати увид у потребне информације, као и Фонд, а сви би били увезани с љекаром.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске за "Независне новине" наводе да је дигитализација здравственог система нешто на чему Фонд већ одавно ради спровођењем Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

- Увели смо електронски картон, електронске здравствене картице, а спроводи се електронски рецепт, што значи да је наша намјера да се сваки сегмент здравственог система дигитализује, када се за то стекну услови. Фонд свакако континуирано сарађује са Републичким фондом за здравствено осигурање Србије, па су прошле седмице представници РФЗО Србије били у радној посјети код нас, гдје су се управо размјењивала искуства и добри примјери из праксе - казали су из ФЗО Републике Српске.

Истичу да ће једна од тема у наредном периоду свакако бити и електронско боловање, анализирање ове теме и на који начин је ово питање регулисано у Србији.

Појашњавају да је за сваку новину потребна опсежна анализа и провјера свих сегмената, тј. да ли је нешто изводљиво у пракси и да ли је у складу са нашим прописима.

- То изискује одређено вријеме, али примјери из Србије, уколико заживе, свакако могу бити корисни и за нас - додају из Фонда за "Независне новине".

И Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске, за "Независне новине" истиче да је свако унапређење административних токова кроз електронски начин пословања свакако за похвалу.

- Из тога може произаћи више користи, а једна од њих је свакако повећана контрола. Наравно да сваки човјек, који је заиста болестан и није у могућности да обавља радне задатке на свом радном мјесту, не би требало да буде ту и треба да искористи своје боловање. Са друге стране, имамо одређених злоупотреба од стране радника, тако да ће то сигурно бити на добробит послодаваца, али и ФЗО Републике Српске, а свакако и за докторе који дају та боловање - рекао је Шкребић.

Према његовим ријечима, свако поједностављење, а гдје се не мора користити папир, односно гдје се може убрзати процес кроз електронски начин пословања, заиста је позитивно, и то не само у оквиру здравственог осигурања и боловање, већ и у оквиру свих других услужних дјелатности.

И грађани Бањалуке кажу да би електронско боловање заиста олакшало сам поступак, јер не би морали носити дознаке послодавцу.

- То би заиста добро дошло, јер би на тај начин сви били увезани, а ми не бисмо морали тражити дознаке од доктора и носити их лично у фирму - прокоментарисао је један Бањалучанин.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 15m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 38m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 11m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 8m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 59m
    0