Да ли је бетонирање Јахорине у интересу богатих појединаца?

20.12.2023. 10:35
14
ИЗВОР: katera.news

Неформална група грађана с Јахорине обратила се, отвореним писмом, министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојану Випотнику, са захтјевом за  заустављањем поступака усвајања нацрта регулационих планова Спортско-рекреационог подручја Јахорина на подручју општине Трново, ревизија плана.

Захтјев је, наводе, везан за план бетонирања 20 хектара планине и нови грађевински удар на Јахорини.

- Плановима се предвиђа велика сјеча шума и искључива градња стамбено-пословних објеката, без икаквих пратећих садржаја у смислу пјешачких и бициклистичких стаза. Предвиђа се градња вишеспратница по  постојећим и већ недовољним паркинг просторима, сјеча мало преостале шуме, додјела парцела и по 10 пута већих од постојећих. Градњом нових објеката се ускраћују нужни прилази викендицама и асфалтираће се уз саму скијашку стазу. Градња објеката се предвиђа и на клизиштима и прељевима за воду. Растојања између објеката практично и не постоје, тако да се у случају земљотреса или пожара неће моћи  склонити ни птица. Јахоринске викендице се заграђују с јужних страна на растојању од метра и мање, наводи се у отвореном писму.    

Писмо Групе грађана с Јахорине, као и одговор министра Випотника преносимо у цјелости.

Поштовани господине Випотник,

Обраћамо Вам се, по други пут, са захтјевом да зауставите и укинете поступке усвајања регулационих планова Спортско-рекреационог подручја Јахорина на подручју општине Трново (Ревизија плана), на увиду од 7. 7. 2023 до 7. 8. 2023. (секција1) и од 5. 8. 2023. до 5. 9. 2023. и јавним расправама 11. 9. 2023. и 5. 10. 2023.

Апелујемо, да у складу са законима Републике Српске, мандатом, визијом и мисијом Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, спријечите екоцид на Јахорини. Позивамо Вас и да лично дођете на Јахорину и увјерите се у све наше наводе.

Општина Трново (РС) је 2022. године, узимајући у обзир жеље инвеститора, дала да се уради нацрт регулационог плана за обухват од 20 ха на Јахорини. Пројектну документацију за секцију 1 од 5 ха урадио је Радис д.о.о, док је обухват од 15 ха урадио Унис институт д.о.о. Сума сумарум, 200.000 м2 Јахорине биће бетонирано.

Плановима се предвиђа велика сјеча шума и искључива градња стамбено-пословних објеката, без икаквих пратећих садржаја у смислу пјешачких и бициклистичких стаза. Предвиђа се градња вишеспратница по  постојећим и већ недовољним паркинг просторима, сјеча мало преостале шуме, додјела парцела и по 10 пута већих од постојећих. Градњом нових објеката се ускраћују нужни прилази викендицама и асфалтираће се уз саму скијашку стазу. Градња објеката се предвиђа и на клизиштима и прељевима за воду. Растојања између објеката практично и не постоје, тако да се у случају земљотреса или пожара неће моћи  склонити ни птица. Јахоринске викендице се заграђују с јужних страна на растојању од 1 метар и мање!

Будући да закон не регулише спортско-рекреационо подручје као такво, у обзир нису узета станишта животиња и птица, нити је урађена икаква процјена утицаја на животну средину.

Снабдијевање ВОДОМ је посебна прича јер су јахоринске викендице од прошлог вијека прикључиване на водоснабдијевање под условом да инвестирају у властите хидрофоре. У прилог тим тврдњама доставили смо Вам и документ Водовода Пале из 2023, у којем између осталог, стоји:

“Снабдијевање постојећих објеката 2. Зоне дистрибутивне мреже на подручју општине Трново тренутно се врши мрежом недовољног профила… плановима развоја предметног подручја повећаће се и конзумно подручје што може представљати проблем”.

За обухват од 15 ха, водовод Пале је изјавио да је недовољно постојеће снабдијевање водом, већ да је потребан НОВИ ИЗВОР ВОДЕ. Треба ли помињати да се канализација цијевима недовољног промјера, од свега 30 цм, без пречишчавања, у сред Пала, директно излива у Миљацку?

Такође, не узима се уопште у обзир да се обухват граничи с дијелом Јахорине који се налази на општини Пале. Овај дио Јахорине ће бити одсјечен од паркинга на платоу Шатор који се једноставно укида градњом објеката који премашују 1500 м2.

Упркос негативним ставовима стручних служби, јавних предузећа као што су водовод,  електродистрибуција, ОЦ Јахорина, укључујући и Савјет плана, Скупштина општине Трново и Начелник доносе одлуку да се планови ставе на јавни увид, сваки у своје доба, од јула до августа 2023, у јеку годишњих одмора. Током јавних увида, писмено је достављена једна (1) примједба за обухват од 5 ха – тзв. контактни план за сецију 1. За обухват од 15 ха достављено је преко осамдесет (80) примједби.

Јавни увид и јавне расправе у Трнову представљају обичну фарсу. На примједбе грађана и стручњака дају се листом негативни одговори. На увиду се њихове примједбе оштро сасијецају и минимизирају и недуго после увида, Скупштина општине  даје на усвајање приједлог одлуке о усвајању регулационог плана, што је 26. 10.  2023, већ учињено за секцију 1.

За обухват од 15 ха Унис институт до данашњег дана није доставио одговоре на преко 80 примједби, датих у законском року.

Многи су потегли и по 600 км да дођу на јавну расправу 9. 10. 2023. у Трново. Треба ли напомињати да је Трново од Јахорине удаљено 60 км, па су само локалци у ту сврху потегли по 120 км?

Представници носиоца израде плана, Унис института, нису дали одговор ни на једну примједбу, већ се ова законска процедура покушала „прескочити“. У потпуности пренебегавајући чињеницу да су добили преко 80 примједби, представници Униса саопштавају да је јавна расправа само још једна прилика да свако од присутних дâ своју примједбу на коју ће они накнадно, писмено одговорити.

Наравно, општина  Трново и даље гледа кроз прсте Унис институту и даје им још једну шансу да доставе одговоре на примједбе, с роком 19. 10. 2023. Одговоре Униса до данашњег дана нико од грађана који су уложили примједбе није ни видио ни добио.

Упркос томе, поновљена јавна расправа ће бити заказана у најкраћем року, претпоставља се већ почетком новембра!

По свему судећи, биће исти сценарио као и за секцију 1. На све примједбе написане у складу са законом и здравим разумом добићемо негативне одговоре, а на Јахорини ће градити ко жели, како жели и гдје жели. Закључујемо да се тенденциозно увлачимо у дугачак и непотребан управни поступак какав свако мало пролазимо, а који се окончава на Уставном суду.

Господине Випотник, апелујемо да у сврху очувања природе, рационалног коришћења простора и енергије, заштите животне средине на социјалним, економским и еколошким принципима, учините све што је у Вашој моћи да спријечите доношење ових погубних регулационих планова општине Трново. Тиме бисте омогућили да и у 21. вијеку Јахорина задржи надалеко препознатљив имиџ планине на коју долазе прави љубитељи зимских спортова, олимпијски дух, разноликост станишта биљних и животињских врста, љубазне домаћине, препознатљиве и чувене ЈАХОРИНСКЕ ВИКЕНДИЦЕ, као дио културолошког насљеђа.

С поштовањем,

Становници, домаћини и љубитељи Јахорине

(Имена позната редакцији)

Одговор министра Випотника преносимо у цјелости.

  • Слика
  • Слика

 

Коментари 14
  • Generic placeholder image
    Спале 22.12.2023. 10:21
    Сви извори којима се напаја водоводна мрежа у Палама су наслоњени на Јахорину. Јахорина је крашка планина, и питање је само времена када ће загађење продријети у изворишта. Од тог момента ћемо или куповати воду (ко буде могао) или пити говна с Јахорине. Какво понижење! Романијски извори су загађени кожама из Високог (за владавине СДС-а), које су закопане широм Романије, Јахорински извори ће поред кожа добити и фекално загађење гостију с Јахорине (за владавине СНСД-а). Еколошка партија се прави невјешта и онда и сад, иако јој је сједиште на Палама. Значи гласао - не гласао јешћеш говна - и то у буквалном смислу. Нема пристојног начина да се ово каже. Политичари ово неће ријешити, хоћемо ли чекати да нам се дјеца почну разбољевати па да онда излазимо на протесте, машемо заставама и носамо транспаренте?
  • Generic placeholder image
    Samo tako 21.12.2023. 21:49
    A tek Trebević gdje se dešava masakr nad prirodom... Brus, Zlatište. Svi vide, niko ne reaguje.
  • Generic placeholder image
    Boka 21.12.2023. 21:48
    Ulagati u izvore vode, ovolika gradnja zagadjuje izvorišta, Vrelo Bosne je zagadjeno fekalijama sa Bjelašnice , ovi će dohakati izborima Miljacke na Palama tako da će pitka voda ovde biti bogatstvo
  • Generic placeholder image
    Trezveni 21.12.2023. 18:37
    U početku Jahorina je bila trn u oku svim regionalnim ski centrima od Blidinja,Bjelašnice,Zlatibora pa do Kopaonika. Bila je trn u oku jer napravila moderne ski staze i gondole,a sačuvala autentičnost planine i planinski stil gradnje. Nekad smo se rugali Bjelašnici a danas se oni rugaju nama. Od olimpijske ljepotice napravili smo Zvornik na planini. Rugala se rugi ruga pa joj posta druga.
  • Generic placeholder image
    Re: Licemjero 21.12.2023. 17:22
    I ja sam mislio (lakovjerno), da će od 1998 , kada sam birao babu i Dodu nestati kriminala u Republici Srpskoj. Izgleda da sam se dobro zajebucno
  • Generic placeholder image
    pp 21.12.2023. 08:08
    kako sijes tako zanjes
  • Generic placeholder image
    Mile mocevic 21.12.2023. 07:39
    Kopiraju komsije.
    Bjelasnica je promjenila ime u A.polje B faza.
    Jahorina bi trebala da se zove JADOVINA ako ovo prodze.
  • Generic placeholder image
    zali boze 21.12.2023. 07:36
    haahahhahah pa sto se sad odjednom zalite i pisete pisma,sto se do sad niste zalili a izgradilo se milion objekata koji su nagrdili planinu...povratka nema,unistena je nasa jah do temelja.
  • Generic placeholder image
    Rade 20.12.2023. 23:08
    Nosati najviše krade!Nosati će sve u beton pretvoriti...
  • Generic placeholder image
    Hari 20.12.2023. 22:54
    Kako godinama ide masovna siječa šume koje su generatori ozona i akumulatori pitke, izvorske vode, uskoro će voda za Pale biti problem. Jer kapaciteti i izvorišta nestaju preko noći, a nema tu da se sama voda i njen izvor pojavi po nekoj magiji. Od ljepotice Jahorine ima na kraju balade da ispdne teška rugoba i nakaza. Žalosno šta se uradi predivnoj planini, alavci i kvazibiznismeni nikako da stanu sa gradnjom. Nema im kraja u nezajažljivosti.
  • Generic placeholder image
    Лицемјерно 20.12.2023. 21:55
    Лицемјерно је годинама гласати за актуелну власт, а онда писати овакав садржај министру, кога нико не ферма ни за шта.
  • Generic placeholder image
    igrac 20.12.2023. 19:00
    Tuziti. Tuziti nacelnika opstine, nacelnika urbanizma, ministra, inspektora, Unis, Radis, odgovorna lica u Radisu i Unisu. Napraviti medijsku kampanju, facebook, instagram, youtube, televizija. I lagano, bez sikiracije. Rad sam da se prikljucim, samo ne znam ko je ovo pokrenuo konacno...
  • Generic placeholder image
    Спале 20.12.2023. 16:07
    Јесте.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 20.12.2023. 15:37
    Katastrofa! Uzas!
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја ПСД „Трескавица“ Трново организује дружење за најмлађе суграђане 6. маја
Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију Трново: До 8. маја пријаве за бањску рехабилитацију
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 42m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 46m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 39m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 36m
    0