Муслимани, а четници: Борили се с Дражом за краља, никад с Титом! (ФОТО)

02.11.2023. 08:50
7
ИЗВОР: telegraf.rs

Мало људи у Србији зна да се у Четничком покрету у току Другог свјетског рата против фашизма, а заједно с Драгољубом Дражом Михаиловићем, борио велики број муслимана, а неки од њих су били и славни представници Равне горе.

Слике Драже с народом, али и ратне фотографије четничког војводе објављиване су у претходном периоду, али на конкурс писца Милослава Самарџића да се нађе слика Јосипа Броза Тита с народом прије рата још нико није одговорио. Слика нема, па нема.

Слика

Фото: Дража с народом у селу Преслице на Озрену/pogledi.rs

– Чак је назначено да то не мора бити слика са српским цивилима. Нека буде, на пример, с муслиманима. Ако су муслимани заиста подржавали комунисте, да ли је Броз макар једном посетио неко муслиманско село, насеље, кућу… Где је слика? – пита се својевремено Самарџић.

Дража, међутим, јесте добро стајао с муслиманима и имао је муслиманске јединице које су се бориле с њим раме уз раме, попут Авди-бегове Летеће четничке бригаде. Муслимани нису подржавали комунизам, јер су били вјерници, а знали су да је комунизам безбожништво.

Тако је Мустафа Мулалић из Дражиног Централног националног комитета, 7. марта 1944. писао Ибрахиму Пјанићу из Грачанице у Босни:

“Нека се муслимани не заваравају илузијама које ствара та нова пропаганда, јер партизанство одводи у комунистички поредак, а онда и у очиту пропаст ислама“.

Истом приликом, Мустафа Мулалић је додао:

“Кажи свима муслиманима да ђенерал Дража Михаиловић у име Њ.В. Краља Петра Другог жели искрен братски споразум с нама муслиманима, основан на принципима наше народне етике, наше старе бесе, чојства и јунаштва, као и решење свих наших политичких, социјалних, културних и приватних проблема на основама братске узајамности“.

Мулалић је прије рата био посланик Народне скупштине Краљевине Југославије, а шеф му је био радикал др Милан Стојадиновић, чија коалиција је окупљала већину Срба, муслимана и Словенаца. Комунисти су послије осудили Мулалића на вишегодишњу робију, а у оптужници је писало да је он Србин муслиманске вјере.

Његов саборац Алија Коњхоџић био је боље среће, емигрирао је с четницима у Канаду. Тамо је објавио мемоаре, наводећи: “Моје српско освједочење чисто је као суза са извора“.

Нажалост, већи дио муслимана потражио је савезника у Силама осовине, а на крају се пребацио у комунистички табор из чистог опортунизма.

Најпознатији представник муслимана у четничком покрету свакако је мајор Фехим Мусакадић из Сарајева. Он је за вријеме Првог свјетског рата био добровољац у српској војсци, а био је и носилац Карађорђеве звијезде с мачевима.

Одмах по избијању Другог свјетског рата ставио се на располагање Чичи, који га шаље у источну Босну у штаб војводе Петра Баћовића. Мусакадић је основао Коњички муслимански четнички батаљон.

Слика

Фото: Мајор Фехим Мусакадић, први слијева/pogledi.rs/

Комунисти су га заробили 1943. у Странама код Улога, срез невесињски, с још неколико официра и војника ЈВуО. Пред саму смрт узвикнуо је: „Живио краљ, живио Дража, доле Тито!“.

И др Исмет Поповац, љекар из Коњица и командант Муслиманског четничког батаљона, ставио се на располагање ђенералу Дражи. Прије рата Поповац је био предсједник општине Коњиц.

Његов батаљон је 20. јануара 1943, заједно с невесињском, коњичком, калиновачком и Другом сарајевском бригадом, успио да ослободи од усташа муслиманско насеље Бјелимић. Власт у ослобођеном насељу преузео је мајор Фехим Мусакадић. Др Поповац је погинуо у Требињској шуми 1943. године.

Поручник Ченгић, активни официр Југословенске краљевске војске, Равногорском покрету се придружује већ почетком 1942. Четничка команда га шаље са специјалном мисијом у Мостар, али су га усташе ухватиле и заклале.

Истакнути муслимански представници у Равногорском покрету били су и Мустајбег Хаџихусеиновић, Смајо Ћемаловић из Мостара, Мустафа Берберовић из Благаја, Абид Пргуда, Омер Калајџић, Мухамед и Абид Мехмедбашић из Столца, Мустафа Леко из Благаја, Џемал Кршлаковић – имам мудрис из Коњица, хафиз и члан улме меџлиса у Сарајеву Мухамед Панџо, доктор Мухамед Беговић професор Универзитета у Београду, имам Абдулах Хоџић из Београда и управник “Гајретовог“ дома у Београду Мехмед Ћемаловић…

Слика

Фото: pogledi.rs/

У штапској чети среског команданта у Коњицу Јова Бабуловића већина бораца су били муслимани, а у саставу Коњичке четничке бригаде налазили су се муслимани четници из Коњичке жупе која је бројала 200 бораца, Бјелимића, такође 200 бораца, и Улошког батаљона који је бројао више од 150 муслиманских бораца.

На положају Бјелашнице било је 400 муслимана четника из Умчана. У Вишеградској бригади, под командом капетана Никића, налазило се преко 200 муслимана, у одреду, под командом поручника Куреша, као и у Херцеговачком одреду, било је по 80 војника муслиманске вјероисповијести.

На положају Дјевојчин Кук било је преко 70 муслиманских бораца, а у борбама око Неретве потпуковник Јовановић је поред својих војника, имао на располагању и више од 200 муслимана четника на положају Бјелашница – Коњиц – Бијела.

Да су и послије завршетка рата многи муслимани били уз Дражу доказује и поступак Есада Вехабовића из Босанске Градишке, који је ухапшен зато што је јавно тражио да се окачи слика “Бесмртнога Драже, умјесто Броза зликовца!“.

Слика

Фото: Милослав Самарџић, Албум ђенерала Драже

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    slobodan 04.11.2023. 00:58
    a u centru pala, u popriličnom četničkom okruženju, stoje biste "komunističkih" partizanskih, maršalovih, narodnih heroja... i njih je narod podržavao...
  • Generic placeholder image
    Re: ime 03.11.2023. 18:41
    E jado. Šta se stidiš najboljih sinova svoje sorte, Musakadića, Mulalića, Delalića (Solunskih dobrovoljaca)... odanih Kraljevini Jugoslaviji i demokratskoj parlamentarnoj monarhiji. Velika si ti neka fukara.
  • Generic placeholder image
    Ime: 03.11.2023. 12:48
    HAHAHAHAHAHAHAHAHJA ZADOJENI SRPČIĆ NEKOME PRIČA O PROPAGANDI? AHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHHAAHHAAHHAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHAHHAAHAHAHAHHAAHHAHAHAAHAHHAHAAHAHAH
  • Generic placeholder image
    Re: Ime 03.11.2023. 11:10
    Čuj otvoreno? Nego kako drugačije..
    Ti malo negdje nešto pročitaj OTVORENIM očima, tj argumentovano, a ne kako te je neka propaganda naučila, ako već hoćeš da komentarišeš nešto.
  • Generic placeholder image
    Ime: 03.11.2023. 08:53
    Hahahaha otvoreno promovišete smrdljivog četnika… i onda se čudi srbadija sto niko nece sa njom, a vi se nazivate “portalom” i “novinarima”…
  • Generic placeholder image
    Građanin 02.11.2023. 10:52
    Bitna činjenica je da su i mnogi četnički jataci bili Muslimani, bili su vrlo odani jataci.
  • Generic placeholder image
    Рај 02.11.2023. 09:29
    Данашњи балкански муслимани, односно ови што се називају од 1993. Бошњацима воле Тита, јер им је створио предуслове за формирање какве такве државе. Воле човјека, који је евидентно био србомрзац (ваљда им је то неки и једини критериј), иако је и њима ускраћивао многа вјерска и национална права, која им је Краљевина Југославија гарантовала и у миру и у рату (када су били у четничким формацијама). На примјер, у ЈНА нису имали посебан казан, а што су у краљевој ЈВ, имали. Тако да су у ЈНА морали или јести крметину или гладовати. То је по мени заиста одвратно да се тако поступа према једној етничко вјерској скупини. Друго, у ЈНА нису могли (наравно као и остали народи) да упражњавају своје вјерске обичаје, каје су у краљевој војсци и данас могу упражњавати
Повезане вијести
Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
Прави Валтер је четнички војвода: Он је заиста бранио Сарајево Прави Валтер је четнички војвода: Он је заиста бранио Сарајево
Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    19h 28m
    2
  • Данас Марковдан
    7h 46m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    23h 28m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    4h 4m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    3h 20m
    0