Да ли је општенародно весеље главни адут комуникације политичара са грађанима

15.06.2021. 17:16
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Ублажавању мјера обрадовали су се и политичари, јер ће кампању за наредне изборе моћи да проводе како су навикли - организовањем масовних страначких скупова.

Вријеме шатора већ је најавио предсједник СНСД Милорад Додик, који је казао да ће ових дана на Мањачи бити организован велики страначки скуп.

Додик је признао да је СНСД имао велики хендикеп на прошлим изборима зато што није могао да води кампању онако како је навикао.

 Мислим да је СНСД имао хендикеп на прошлим изборима зато што је била забрана окупљања, коју смо поштовали. То смо продубили тиме што нисмо хтјели ни оно што је било дозвољено да чинимо. Обиљежје наше партије је масовност и окупљање и ово овде је тек почетак – рекао је Додик у Бањалуци.

Јањећа и прасећа печења и весели звуци хармонике дуго су били главни адут СНСД. Каже ово за Српскаинфо политичка аналитичарка Тања Топић и додаје да је то главна карта на коју се у неколико изборних циклуса играло, али да је због пандемије такав вид комуникације с грађанима полако почео да губи утицај.

– Услови у вријеме пандемије нису учинили да тај стил и начин комуникације с грађанима ишчезне, али су свакако дали на значају и једном другом начину прикупљања гласова, а то је путем друштвених мрежа. Чак је и сам Додик рекао да мора појачати дјеловање преко друштвених мрежа – подсјећа Топићева.

Тако се, додаје она, у ванредним условима створио нови вид комуникације, који је посебно био исплатив за појединце из свијета политике.

– Тај свијет друштвених мрежа се показао као исплатив. Многе ствари су се промијениле у ове двије године. Питање је у којој мјери је сада могуће извшити тај повратак на јагњиће, прасиће и шаторе као вид комуникације с грађанима – каже Топићева.

Истиче да то не значи да шаторски скупови нестају, али свакако губе утицај. Оно што је добро за странке што ће коначно моћи да организују масовне партијске скупове јесте што ће се, наводи она, активирати страначки људи.

– Дефинитивно ће то довести до мобилизације чланства странке, које јесте највећим дијелом било присутно на таквим догађајима, дакле, јачање те унутрашње кохезије међу самим чланством странке. С друге стране, то је та врста ића, пића и весеља, гдје је доминација форме над супстанцом. Отвара се питање колико ће грађани и даље подржавати доминацију форме над садржајем и суштином политике. Неће бити довољно само организовати ту врсту промоције странке уколико не буде пропраћена одговарајућом поруком – објашњава Топићева.

Додаје да наши грађани воле да живе на тај начин.

– Наши људи се не воле замарати проблемима, барем на кратко. Воле се опустити, занемарујући све бриге, егзистенцијалне проблеме, све оно што је пратећи елеменат свакодневног живота – објашњава Топићева.

Она истиче да то доста има везе и са идентификацијом с вођама.

– Ми имамо пуно поданичког манталитета, вође дижемо у висине без сумње и упита, беспоговорно их народ слиједи, а знамо ко је као лидер, као партија, увео то општенародно весеље као форму комуникације с грађанима – каже Топићева за Српскаинфо.

стиче да у менталном склопу нашег човјека потреба за шаторским весељима никада неће ишчезнути, али ће свакако изгубити утицај који је овакав вид дружења грађана и политичара имао претходних година.

– Чак и у временима највеће кризе то је онај садржај који ће бити присутан – закључила је саговорница Српскаинфо.

По свему судећи, и даље је неупоредиво већи утицај традиционалне предизборне кампање која се води на предизборним скуповима, под шаторима или у дворанама. Хоће ли народу бити до пјесме и игре видјећемо када дође вријеме за изборе сљедеће године.

 

Коментари 0
Повезане вијести
У Источном Новом Сарајеву подијељен промотивни материјал у оквиру кампање „Поштуј живот, не оружје“ (ФОТО) У Источном Новом Сарајеву подијељен промотивни материјал у оквиру кампање „Поштуј живот, н...
У Источном Сарајеву сутра почиње кампања "Читајмо заједно" У Источном Сарајеву сутра почиње кампања "Читајмо заједно"
Сутра промоција кампање о опасностима ватреног оружја у Источном Новом Сарајеву Сутра промоција кампање о опасностима ватреног оружја у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    3h 32m
    1
  • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
    17h 33m
    0
  • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
    21h 55m
    4
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    2h 39m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    22h 20m
    0