Да ли је Путин најбогатији човјек на свијету?

08.03.2020. 17:02
0
ИЗВОР: srpskainfo

Владимир Путин је највјероватније најбогатији човјек на свијету. Али то је немогуће потврдити са сигурношћу. Према наводима Кремља, руски предсједник зарађује око 133.000 долара годишње и живи у малом стану.

Тај опис се не уклапа у оно што многи говоре о Путиновом начину живота.

Бивши савјетник руске владе Станислав Белковски оцијенио је да Путиново богатство износи 70 милијарди долара. Менаџер Бил Браудер, познати Путинов критичар, тврдио је да се ради о суми већој од 200 милијарди долара. Овај податак га свакако онда ставља далеко испред званично најимућније особе на планети – оснивача Амазона Џефа Безоса, за кога Форбс процјењује да има око 150 милијарди долара, преноси Мондо.

Због чега је немогуће са сигурношћу утврдити Путиново богатство? Панамски документи из 2015. открили су да би Путин могао заташкати и ојачати своје богатство посредством посланика.

Састављен је списак свих трагова који указују на то да је Путин вјероватно један од најбогатијих људи на планети, ако не и најбогатији: Као предсједник Русије, Путиново званично и службено пребивалиште је московски Кремљ. Међутим, већину свог времена проводи у приградској владиној резиденцији ван града под називом Ново-Огарјово.

Он наводно има приступ у 20 различитих палата и вила. Званични записи које је Кремљ објавио 2016. године натјерали би нас да вјерујемо да Путин има веома скроман попис некретнина. Извјештај каже да је власник малог земљишта и стана са гаражом.

Али током година, Путин је повезиван са многим другим некретнинама. Најконтроверзнија од њих је такозвана “тајна палата”. Ово је наводно изграђено за Путина а коришћена су илегална државна средства. Ова епска вила наводно је коштала милијарду долара. Има приватно позориште и хелиодром са простором за три хеликоптера, преноси Investitor.me

Путинов критичар Борис Немцов тврдио је да Путин посједује више приватних авиона, хеликоптера и јахти. Немцов је тврдио да је од 20 државних резиденција којима је Путин имао приступ, девет изграђено за вријеме његовог мандата на мјесту предсједника.

Предсједник је такође оптужен да посједује 58 различитих типова авиона, укључујући “Dassault Falcon”.

За један од његових авиона се тврди има кабину од 11 милиона долара опремљену драгуљима и тоалет који је коштао близу 100.000 долара. Овај авион има простора за до 186 путника. Путина оптужују да има пет оваквих авиона.

Тврди се такође да Путин има колекцију од четири јахте, а за одржавање само једне потребно је неколико хиљада долара. “Русија” једна од његових јахти је 2005. ремонтована и надограђена а то је наводно коштало 1,2 милијарде долара. Друга његова јахта може да прими 14 људи и има шест спаваћих соба.

Онда је ту и Олимпија. Наводно је добио ову луксузну јахту од 57 метара, вриједну 35 милиона долара, на поклон од Романа Абрамовича. Према бившем шефу државне бродарске компаније у Русији, Путин управља јахтом користећи државни новац.

Путин такође воли да се поноси својим изгледом. Један досије из 2012. тврдио је да Путин има 11 сатова у вриједности од око 687.000 долара.

У прошлости, Путин је чак поклањао сатове. Предсједник Русије је, како се извјештава, један поклонио сибирском дјечаку док је био на одмору, а други фабричком раднику који је од предсједника тражио да му поклони нешто за успомену. Како се извјештава, сатови су вриједни 10.500 долара сваки.

Онда је ту његова одјећа. Бен Џуда из Newsweek провео је три године истражујући Путина за своју књигу. Он је тврдио да Путин највише воли одијела и кравате “Валентино”. Руски провладин часопис Russia Beyond the Headlines потврдио је Путинову љубав према скупим одијелима по мјери. У 2015. години објављен је чланак у којем се тврди да су предсједникова најдража марка одијела били “Китон” и “Бриони”.

– Таква одијела се од почетка до краја раде код једног кројача. Потребно је десетине сати да се заврши одијело а почетна цијена иде од од 5.500 долара – наводи се у чланку.

Према овом листу, Путин такође има стилисту који га облачи више од 10 година.

Стилиста скида све етикете Путинове одјеће, тако да оне случајно не упадају у очи новинарима.

У 2015. години, Путин се сликао како вјежба са тадашњим руским премијером Дмитријем Медведевим. Тада су се појавили извјештаји да његов доњи дио тренерке од кашмира “Лоро Пиана” кошта 1.425 долара. Путин је то укомпоновао са одговарајућим горњим дијелом па све укупно “изађе” на 3.200 долара.

Бивши званичник Кремља, Станислав Белковски, 2007. тврдио је да Путин имао богатство у износу од 40 милијарди долара скривено у Швајцарској и Лихтенштајну. У то вријеме, то би га учинило четвртом најбогатијом особом на свијету.

Претпоставке и процјене колико вриједи Путиново богатство само су временом порасле. Бровдер, извршни директор “Hermitage Capital Management”, сматра да Путин има приступ тајном богатству од 200 милијарди долара. Бровдер је инвестирао у Русију 1990-их, али је на крају дошао у сукоб са Путином.

Путинов унутрашњи круг је уствари разлог зашто нико не може са сигурношћу утврдити тачну вриједност Путиновог богатства. Гардијан је обавијестио да су 2010. године “амерички дипломатски канали сугерисали да Путин задржава своје богатство путем заступника”, укључујући свог најбољег пријатеља Сергеја Ролдугина и банкара Јурија Ковалчука.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 41m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    9h 14m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 51m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    9h 20m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    9h 18m
    0