Да ли Србији пријете најстроже мјере карантина?

13.10.2020. 21:21
0
ИЗВОР: Mondo/Blic

Какве нове мјере пријете Србији, хоће ли бити карантина, ванредног стања, полицијског часа... То су главне стрепње у Србији сада када је ова држава у пуном галопу ка пику трећег таласа епидемије корона вируса.

Али, који услови уопште треба да буду испуњени да би се вратиле неке од најдрастичнијих мјера?

1. "Конов коефицијент" преко 5 одсто

Када је у мају укинуто ванредно стање, такозвани Конов коефицијент износио је око 5 одсто. Тај број представља проценат броја заражених у односу на број тестираних за 24 часа.

Назива се Конов коефицијент, јер је управо епидемиолог др Предраг Кон о важности тог броја најчешће и причао у првом налету вируса корона у Србији.

Да би могло да се каже да је ситуација са епидемијом мирна и да заправо имају спорадичне случајаве заразе, тај проценат треба да износи 0,5, док све преко 2,5 брине епидемиологе.

Да разлога за забринутост у Србији има и ових дана, потврђује и то што је тај коефицијент прије два дана драстично скочио - на чак 3,51 одсто! Истини за вољу, та бројка варира, али је у посљедње вријеме негде око 2, до 2,5 одсто, што значи да у Србији требају бити веома опрезни, пише Блиц.рс.

Осим тога примјетно је да већ данима уназад регистрован троцифрен број заражаних, чак и до 173 новооткривених случајева за 24 часа (9. октобра), а прогнозе епидемиолога нису умирујуће.

-Трећи талас короне увелико је у току и ако се не будемо уразумили и поштовали противепидемијске мере, за две недеље имаћемо више од 500 оболелих дневно, а кад пређемо тај број, могуће је да ћемо одлучити да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, од куће-, упозорио је епдимиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне др Бранислав Тиодоровић.

2. Огроман прилив пацијената у болницама

Други кључни разлог који би довео до драстичних мјера јесте то да су болнице пуне обољелих, а љекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

Тема о поновном увођењу ванредног стања, полицијског часа, карантина... била је актуелна и љетос, када је корона у Србији буквално подивљала, односно када је наступио други талас.

То би заправо значило да су здравствени капацитети пред пуцањем, болнице пуне, а љекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

-У случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина. Замена за закључавање је ношење маски-, рекао је почетком јула епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

Сви остали чланови тада су изјављивали слично.

Међутим, Србија је, према званично објављеним информацијама на сајту цовид19, тренутно далеко од тога - број хоспитализованих особа тренутно је 329, док су у пику имали чак и до 5.000 људи што у правим, што у привременим ковид болницама.

3. Број пацијената на распиратору

На ово се, као сљедећи услов, надовезује и то колико је људи на респираторима.

У јулу, тачније 22. јула, Србија је забиљежила рекордних 205 пацијената на респиратору, али тада нисмо имали ни ванредно стање, ни каратним или полицијски час.

Данас су у Србији, према посљедњем пресјеку, на респиратору 22 особе.

Ако се оваква бројка одржи, разлога за бригу нема, примјећује Блиц.рс.

4. Локална жаришта

Затварања градова, односно увођење локалних карантина, није популарна мјера, а и тешко је изводљива, али до тога може да дође уколико се јаве велика локална жаришта.

Београд је последњих недјеља означен као град са убједљиво највише новозаражених у дневим пресјецима, већ дуже вријеме више од половине, чак и до 85 одсто од укупног броја заражених за цијелу Србију је из пријестонице.

Чињеница јесте да Београд има и највише становника, али је увођење карантина прилично компликована ствар.

У осталим градовима у Србији, иако се сваког дана неки други попне на друго, треће мјесто, али ни приближно београдским бројкама, за сада не биљеже толики налет заражених да би били кандидати за закључавање.

Међутим, у данашњем корона пресјеку ситуација у три града, нерачунајући Београд, упада у очи - Крагујевцу, Трстенику и Мерошини.

Коментари 0
Повезане вијести
Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници
Јак земљотрес погодио Србију Јак земљотрес погодио Србију
Цијела управа ЕТФ-а поднијела оставку због притисака у вези са копањем литијума Цијела управа ЕТФ-а поднијела оставку због притисака у вези са копањем литијума
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 34m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 36m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 48m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 39m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 33m
    0