Дамјановић: Неће бити тестирања ученика

30.04.2020. 09:08
0
ИЗВОР: Srna

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је да у Српској неће бити никаквих тестирање ученика ни полагања испита на крају ове школске године.

Дамјановић је рекао да је, када се говори о оцјењивању ученика у току наставе на даљину, ријеч о вредновању ученичких радова.

-То може бити рад било које врсте, а један од њих биће и домаћа задаћа коју ученици достављају, затим може бити презентација, есеј или било шта што ученик достави- рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да, уколико ученик и добије неку оцјену на основу тих радова, она неће знатно утицати на закључну оцјену, јер ће бити вреднована заједно са оцјенема из првог полугодишта, као и са оцјенама које је ученик добио у другом полугодишту, прије почетка наставе на даљину.

Дамјановић је истакао да су поједини медији погрешно информисали јавност, јер су објавили информацију да почиње тестирање и полагање испита.

-Овај облик наставе који се изводи на даљину не трпи појам сумативног оцјењивања, гдје ученик изађе, одговара и добије одређену оцјену од један до пет. Овдје је ријеч о формативном оцјењивању, гдје се прати рад ученика у цијелом временском периоду- појаснио је Дамјановић за синоћ РТРС.

Он је напоменуо да је предвиђена и могућност да ученици који нису могли из оправданих разлога бити активни у току наставе на даљину, да им се накнадно омогући полагање разредног испита.

Дамјановић је истакао и да је Република Српска међу првима у региону почела са реализацијом наставе на даљину у ванредним околностима усљед епидемије вируса корона, те да је то био прави потез да се ученицима обезбиједи континуитет у учењу.

Он је истакао да је то успјешно урађено захваљујући и спремности учитеља и наставника да се прилагоде новим околностима у раду.

-Ученици редовно имају контакт са својим наставницима и то је новина коју смо ми увели, док други нису оставили ту могућност контакта ученика са својим предметним наставницима, а та интеракција је много битнија од онога шо ученик чује преко екрана- рекао је Дамјановић.

Он је изразио наду да се у Републици Српској неће одустати од овог облика наставе по повратку ученика у учионице, јер је она будућност. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици Мали матуранти запалили кров школе у Подгорици
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 27m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 9m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 37m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 29m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 28m
    0