Дан када је Вестендорп смијенио предсједника Српске Николу Поплашена

05.03.2022. 09:55
0
ИЗВОР: Катера/Контакт радио

Тадашњи високи представник у БиХ Карлос Вестендорп смијенио је на данашњи дан, 5. марта 1999. године предсједника Републике Српске Николу Поплашена са те функције.

Вестендорп је ову одлуку донио након штоје примио писмо предсједника Поплашена у којем он одбија захтјеве високог представника у вези са његовим "незаконитим настојањима да смијени премијера Владе Републике Српске Милорада Додика".

У тадашњем образложењу Вестендорпа наведено је да је Поплашен "злоупотријебио своја овлаштења и блокирао вољу народа Републике Српске тиме што је кочио имплементацију изборних резултата, одбијао да поштује одлуке Народне скупштине, као и тиме што је константно дјеловао с циљем ометања формирања законите владе коју би подржала Народна скупштина".

Никола Поплашен је изабран за предсједника Републике Српске на изборима одржаним у септембру 1998. године, као кандидат коалиције СДС-СРС. За предсједника Републике Српске је изабран 12. и 13. септембра 1998., а на дужност је ступио 4. новембра 1998.

Слика


На изборима је добио око 380.000 гласова. Са функције предсједника Републике Српске смијењен је 5. марта 1999. одлуком Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа јер није хтио да предложи  Милорада Додика за мандатара  Владе Републике Српске.

Додик је у то вријеме био миљеник међународне заједнице, а Поплашен је предлагао друге кандидате. Влада коју је тада предводио Милорад Додик, била је послије избора и даље на дужности до избора нове Владе.

Поплашен је хтио да разријеши премијера и позвао се на члан 94 Устава Републике Српске који каже: ”Ако оцијени да је дошло до кризе у функционисању Владе, предсједник Републике може, на иницијативу најмање 20 посланика и пошто саслуша мишљење предсједника Народне скупштине и предсједника Владе, може затражити од предсједника Владе да поднесе оставку. Уколико предсједник Владе одбије да поднесе оставку, предсједник Републике га може разријешити”.

Вестендорп је дан раније, 4. марта, запријетио предсједнику Српске да ће га суспендовати уколико не одустане од ове намјере.

Додик одговара Поплашену да поменута иницијатива није уставна, јер му је мандат, као и његовој влади, истекао провођењем септембарских избора. Такође, Додик наводи да је сасвим сигурно нарушавању Поплашеновог угледа допринијело његово конфронтирање са међународним представницима.

Додик је зато затражио од Поплашена да иницијативу одбаци. Република Српска је тих дана очекивала доношење коначне арбитражне одлуке о статусу Брчког, Након писма које му је послао предсједник Републике Српске, Вестендорп 5. марта саопштавајући да је искористио своја овлашћења и смијенио Николу Поплашена, а да одлука треба да ступи на снагу одмах.

Поплашен изјављује да је смјена “недемократска и недејтонска”, те да је не може прихватити.

Додик не реагује одмах, али касније изјављује да је ”институцију предсједника Републике Српске угрожава предсједник Никола Поплашен и треба учинити нешто да се она заштити, а одлука Карлоса Вестендорпа била је добар потез да се то учини”.

Истог дана, 5. марта, саопштена је одлука о Брчком као неутралном дистрикту када и Додик подноси оставку јер је годину прије тога јавно обећао да ће поднијети оставку уколико Брчко не припадне Републици Српској. 

Вестендорп моли Додика да преиспита своју “преурањену одлуку”. Међутим, већ 7. марта, Додик је наговијестио да би оставку могао да повуче пошто га остали политичари Републике Српске нису слиједили.

На ванредној сједници Скупштине Републике Српске, 7. марта скупштинска већина подржава Поплашена и гласа против Вестендорпове одлуке. Против гласају и Додикови коалициони партнери социјалисти и посланици из странке Биљане Плавшић, док су посланици СНСД били уздржани.

У понедељак 8. марта Вестендорп показује да не хаје ни за одлуку скупштине Републике Српске и Поплашенову смјену проглашава коначном.

Слика

Како је некад говорио Милорад Додик

”ДОБРО ЈЕ ШТО ЈЕ ОТИШАО!”

Посланик СНСД, покојни Ненад Баштинац, изјављује у уторак 9. марта:

"Поплашен за нас није предсједник. Вестендорп је у праву, јер има овлашћења да то уради".

Нешто касније смјену подржава и Додик, који је остао премијер Српске до јануара 2001. године:

”Право је високог представника да посегне за том одлуком, које је добио по Дејтонском споразуму, у којем је садржана клаузула да је он изнад Устава БиХ и устава ентитета. Није Вестендорп дисквалификовао Поплашена већ се Поплашен сам дисквалификовао у протеклих пет мјесеци, вршећи функцију на само њему својствен начин. Он је угрожавао демократски развој Републике Српске, и у том погледу јој је нанио много штете. Добро је што је отишао”.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 44m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 48m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 3m
    0