Dan kada je Vestendorp smijenio predsjednika Srpske Nikolu Poplašena

05.03.2022. 09:55
0
IZVOR: Katera/Kontakt radio

Tadašnji visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp smijenio je na današnji dan, 5. marta 1999. godine predsjednika Republike Srpske Nikolu Poplašena sa te funkcije.

Vestendorp je ovu odluku donio nakon štoje primio pismo predsjednika Poplašena u kojem on odbija zahtjeve visokog predstavnika u vezi sa njegovim "nezakonitim nastojanjima da smijeni premijera Vlade Republike Srpske Milorada Dodika".

U tadašnjem obrazloženju Vestendorpa navedeno je da je Poplašen "zloupotrijebio svoja ovlaštenja i blokirao volju naroda Republike Srpske time što je kočio implementaciju izbornih rezultata, odbijao da poštuje odluke Narodne skupštine, kao i time što je konstantno djelovao s ciljem ometanja formiranja zakonite vlade koju bi podržala Narodna skupština".

Nikola Poplašen je izabran za predsjednika Republike Srpske na izborima održanim u septembru 1998. godine, kao kandidat koalicije SDS-SRS. Za predsjednika Republike Srpske je izabran 12. i 13. septembra 1998., a na dužnost je stupio 4. novembra 1998.

Slika


Na izborima je dobio oko 380.000 glasova. Sa funkcije predsjednika Republike Srpske smijenjen je 5. marta 1999. odlukom Visokog predstavnika u BiH Karlosa Vestendorpa jer nije htio da predloži  Milorada Dodika za mandatara  Vlade Republike Srpske.

Dodik je u to vrijeme bio miljenik međunarodne zajednice, a Poplašen je predlagao druge kandidate. Vlada koju je tada predvodio Milorad Dodik, bila je poslije izbora i dalje na dužnosti do izbora nove Vlade.

Poplašen je htio da razriješi premijera i pozvao se na član 94 Ustava Republike Srpske koji kaže: ”Ako ocijeni da je došlo do krize u funkcionisanju Vlade, predsjednik Republike može, na inicijativu najmanje 20 poslanika i pošto sasluša mišljenje predsjednika Narodne skupštine i predsjednika Vlade, može zatražiti od predsjednika Vlade da podnese ostavku. Ukoliko predsjednik Vlade odbije da podnese ostavku, predsjednik Republike ga može razriješiti”.

Vestendorp je dan ranije, 4. marta, zaprijetio predsjedniku Srpske da će ga suspendovati ukoliko ne odustane od ove namjere.

Dodik odgovara Poplašenu da pomenuta inicijativa nije ustavna, jer mu je mandat, kao i njegovoj vladi, istekao provođenjem septembarskih izbora. Takođe, Dodik navodi da je sasvim sigurno narušavanju Poplašenovog ugleda doprinijelo njegovo konfrontiranje sa međunarodnim predstavnicima.

Dodik je zato zatražio od Poplašena da inicijativu odbaci. Republika Srpska je tih dana očekivala donošenje konačne arbitražne odluke o statusu Brčkog, Nakon pisma koje mu je poslao predsjednik Republike Srpske, Vestendorp 5. marta saopštavajući da je iskoristio svoja ovlašćenja i smijenio Nikolu Poplašena, a da odluka treba da stupi na snagu odmah.

Poplašen izjavljuje da je smjena “nedemokratska i nedejtonska”, te da je ne može prihvatiti.

Dodik ne reaguje odmah, ali kasnije izjavljuje da je ”instituciju predsjednika Republike Srpske ugrožava predsjednik Nikola Poplašen i treba učiniti nešto da se ona zaštiti, a odluka Karlosa Vestendorpa bila je dobar potez da se to učini”.

Istog dana, 5. marta, saopštena je odluka o Brčkom kao neutralnom distriktu kada i Dodik podnosi ostavku jer je godinu prije toga javno obećao da će podnijeti ostavku ukoliko Brčko ne pripadne Republici Srpskoj. 

Vestendorp moli Dodika da preispita svoju “preuranjenu odluku”. Međutim, već 7. marta, Dodik je nagovijestio da bi ostavku mogao da povuče pošto ga ostali političari Republike Srpske nisu slijedili.

Na vanrednoj sjednici Skupštine Republike Srpske, 7. marta skupštinska većina podržava Poplašena i glasa protiv Vestendorpove odluke. Protiv glasaju i Dodikovi koalicioni partneri socijalisti i poslanici iz stranke Biljane Plavšić, dok su poslanici SNSD bili uzdržani.

U ponedeljak 8. marta Vestendorp pokazuje da ne haje ni za odluku skupštine Republike Srpske i Poplašenovu smjenu proglašava konačnom.

Slika

Kako je nekad govorio Milorad Dodik

”DOBRO JE ŠTO JE OTIŠAO!”

Poslanik SNSD, pokojni Nenad Baštinac, izjavljuje u utorak 9. marta:

"Poplašen za nas nije predsjednik. Vestendorp je u pravu, jer ima ovlašćenja da to uradi".

Nešto kasnije smjenu podržava i Dodik, koji je ostao premijer Srpske do januara 2001. godine:

”Pravo je visokog predstavnika da posegne za tom odlukom, koje je dobio po Dejtonskom sporazumu, u kojem je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta. Nije Vestendorp diskvalifikovao Poplašena već se Poplašen sam diskvalifikovao u proteklih pet mjeseci, vršeći funkciju na samo njemu svojstven način. On je ugrožavao demokratski razvoj Republike Srpske, i u tom pogledu joj je nanio mnogo štete. Dobro je što je otišao”.

Komentari 0
Povezane vijesti
Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Rusija će iskoristiti svoj uticaj da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena
Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj Pogledajte koji su neradni dani u maju u Srpskoj
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    21h 53m
    0
  • Krađa u Palama
    20h 11m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    16h 38m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    19h 26m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    12h 47m
    0