Дан побједе над фашизмом и Дан Европе

09.05.2024. 09:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Данас се обиљежавају Дан побједе над фашизмом у Другом свјетском рату и Дан Европе.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године, када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Безусловну капитулацију Њемачке у Берлину, потписао је фелдмаршал Вилхелм Kајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника, британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други свјетски рат у Европи, али су остаци њемачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор.

Датум који представља службени завршетак Другог свјетског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу, Јапан потписао капитулацију послије бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб, у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије, дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Дан Европе обиљежава се у знак сјећања на 1950. годину када је министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било мјеста за сукобе међу европским земљама

Суштина Шуманове идеје била је у успостављању заједничких тијела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. године у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савјет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана, 9. мај, обиљежава као Дан Европе.

Коментари 0
Повезане вијести
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Нерадни дан у Српској Нерадни дан у Српској
Марш “Бесмртног пука”, цвијеће и вијенци на споменике жртвама Марш “Бесмртног пука”, цвијеће и вијенци на споменике жртвама
Најчитаније
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  22h 6m
  0
 • Убијене двије особе, једна повријеђена
  10h 35m
  0
 • Др Владимир Радовић нови специјалиста гинекологије и акушерства у Болници „Србија“
  17h 6m
  6
 • Мостарка има рак који је метастазирао, а и супруг јој је тешко болестан: Помозимо јој у лијечењу
  21h 21m
  0
 • Путниче намјерниче, ако пролазиш кроз Улм сврати на српско војничко гробље
  11h 37m
  2