Дан сјећања на убијене и протјеране Србе из Хрватске

04.08.2023. 16:07
0
ИЗВОР: rtrs.tv

Република Српска и Србија заједнички обиљежавају Дан сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја”, хрватској војно-полицијској акцији 1995. године.

Централна церемонија први пут обиљежава се у Републици Српској – у Приједору. Другог дана посјете делегације Србије Републици Српској биће одржана и заједничка сједница Влада Републике Српске и Србије и сједница Савјета за сарадњу.

Предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић положили су вијенце на спомен-обиљежје на Петровачкој цести.

Додик и Вучић одали су пошту српски страдалницима који су убијени 7. августа 1995. године када је хрватска авијација у Погрому “Олуја” бомбардовала српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

Предсједници Српске и Србије у пратњи Његовог преосвештенства епископа бихаћко-петровачки Сергија посјетили су и будући комплекс са спомен-капелом српским избјеглицама убијеним на Петровачкој цести у селу Јањила.

Хрватска авијација прије 28 година у Погрому “Олуја” бомбардовала је српске избјегличке колоне на путу у селу Јањила код Босанског Петровца.

Страдало је десеторо људи, међу којима је четворо дјеце, дјевојка од 20 година, а неколико десетина Срба је тешко рањено, након чега је двоје је подлегло.

Коментари 0
Повезане вијести
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 8m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 14m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 22m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 3m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    11h 29m
    0