Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske

04.08.2023. 16:07
0
IZVOR: rtrs.tv

Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja”, hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine.

Centralna ceremonija prvi put obilježava se u Republici Srpskoj – u Prijedoru. Drugog dana posjete delegacije Srbije Republici Srpskoj biće održana i zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Srbije i sjednica Savjeta za saradnju.

Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić položili su vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti.

Dodik i Vučić odali su poštu srpski stradalnicima koji su ubijeni 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija u Pogromu “Oluja” bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Predsjednici Srpske i Srbije u pratnji Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovački Sergija posjetili su i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Janjila.

Hrvatska avijacija prije 28 godina u Pogromu “Oluja” bombardovala je srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Stradalo je desetoro ljudi, među kojima je četvoro djece, djevojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje je podleglo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 34m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 18m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 31m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    15h 45m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    20h 37m
    0