Данас Благовијести

07.04.2024. 09:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча /Свети Јован Крститељ/, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Дјевици Марији у Назарету, поздравивши је ријечима: "Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!"

Зачуђеној и уплашеној Дјевици Марији Арханђео објашњава необичан поздрав: "Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и надјенућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавијек и царству Његовом неће бити краја".

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: "Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осјениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божији".

Благовијести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.

Коментари 0
Повезане вијести
Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског
Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији Неистинама покушавају дати легитимитет историјској инверзији
Данас Свети пророк Јеремија Данас Свети пророк Јеремија
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  12h 2m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  17h 16m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  7h 47m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  16h 5m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  13h 44m
  4