Данас два ваздушна медицинска транспорта, све више захтјева за овом врстом транспорта

03.08.2023. 18:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске и љекари Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске данас су извршили два ваздушна медицинска транспорта.

У пријеподневним часовима на даље лијечење из Бањалуке за Београд, у Ургентни центар Србије, транспортована је 53-годишња С.Р. Ријеч је о пацијенту са компликованим можданим крварењем и потребом за хитном интервенције која је транспортована на респиратору и уз осталу потпорну терапију и комплетан мониторинг.

Директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић изјавио је за Срну да је по извршеном ваздушном медицинском транспорту из Бањалуке за Београд, настављено са другим транспортом, из Бањалуке за Рудо, пацијента који је успјешно хируршки збринут претходних дана на Клиници за ортопедију у УКЦ-у.

- Служба за ваздушни медицински транспорт има све више захтјеве за овом врстом транспорта пацијената, али су могућности Хеликоптерског сервиса, и поред искрене воље и жеље, ускраћене за удовољење свим тим позивима и захтјевима. Због тога је неопходно повећати флоту ваздухоплова, али и састав Хеликоптерског сервиса, првенство ваздухопловно-технички, као и број летјелица да би се могло ефикасно и брзо одговорити свим захтјевима за овакав начин транспорта - истакао је Кустурић.

Имајући у виду тренутно стање у друштву и приоритете Републике Српске, у Хеликоптерском сервису се искрено надају да ће се наћи разумијевање и подршка за тренутно све веће захтјеве и потребе становника Републике Српске за хитним летовима, ваздушним медицинским транспортима, као и летовима за потребе гашења пожара.

Са данашња два ваздушна медицинска транспорта, која су извршена успјешно и правовремено, припадници Хеликоптерског сервиса и љекари УКЦ-а Српске у овој години реализовали су укупно 43 транспорта ове врсте.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 52m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 57m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 40m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 46m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 54m
    0