Данас година дана од референдума у Теслићу

03.03.2020. 10:40
0
ИЗВОР: Srpska.info

Прије тачно годину дана у Теслићу је одржан референдум о опозиву начелника општине Теслић Милана Миличевића.

– Они који су покренули процедуру опозива били су стопостотно сигурни да ће успјети опозвати начелника, толико да су опуштено давали изјаве да ће свако од њих сносити личну одговорност и поднијети оставку пред народом, уколико опозив не успије – саопштено је ово из СДС Теслић,

У саопштењу се даље наводи да се самопоуздање оних који су покренули референдум заснивало на изборној побједи СНСД на републичким изборима неколико мјесеци раније.

– Додатан разлог за самопуздање теслићког СНСД је чињеница да су уз себе су имали све републичке институције и Милорада Додика, који је два дана уочи референдума надмено најавио промјену начелника у Теслићу. Међутим, све наведено, није било довољно и није било разлог за стопостотну сигурност у побједу локалног СНСД, већ се спремала невиђена изборна крађа, убацивање лажних гласачких листића и лажирање записника на готово свих 68 редовних бирачких мјеста, као и крађа гласова путем поште – наводи се у саопштењу.

– Теслић је постао сензација у цијелој БиХ, симбол отпора и побједе, трачак свјетлости и наде у сумраку правне државе и система, трулог изборног процеса. Теслић је показао да се режим може побиједити да отпор није узалудан, да упорна борба и одлучност морају дати резултате – наводе они.

Након Теслића поставило се питање, ако они овакве ствари раде у Теслићу, гдје су због одличне организације и фанатично одлучних активиста ухваћени на дјелу, шта тек раде у другим општинама и градовима, гдје углавном нема такве организације?

Слика

Они постављају питања  – Да ли власт на овај начин свуда годинама добија изборе? Да ли је народ на тај начин осуђен на власт какву не заслужује и не жели, те да заправо нема никаквог утицаја ни избора над својом судбином и будућношћу?

– Данас је годину дана од референдума у Теслићу, али је изборна воља Теслићана ипак погажена. Од стране Народне скупштине која је гласала супротно закону који је сама донијела и није распустила СО Теслић. Од Владе Републике Српске, од њеног премијера и министра локалне самоуправе који су злоупотријебили службени положај да спријече спровођење закона који је донијела Народна скупштина. Од стране одборника СНСД и сателита у СО Теслић, који су покренули опозив уз јемство своје часне ријечи да ће поднијети оставке уколико им народ не да подршку у намјери опозива начелника, а који настављају да блокирају развој Теслића и Општинску управу чинећи милионску штету истом народу који их је бирао – наводе они.

Додају да је изборна воља народа, али и правна држава Републике Српска са својим институцијама је погажена и понижена и од стране тужилаштва и судства Републике Српске, јер ни годину дана након референдума, нико од идентификованих лица која су учествовала у изборној крађи и против којих су поднесене кривичне пријаве није процесуиран, осуђен и затворен.

– Република Српска је и даље у тами, али свјетло у Теслићу и даље сија за оне који желе да га виде. Ми у Теслићу данас обиљежавамо овај дан, не само да славимо побједу над силама мрака, које не презају ни од чега. Ми овај дан обиљежавамо да подсјетимо све да иако правда није задовољена, иако су они који су покрали вољу народа на слободи данас и биће можда и сутра, можда и након две или више година, али да ми нисмо заборавили и нећемо заборавити нити одустати, као што нисмо одустали и нисмо се предали у данашњи дан прије годину – закључили су у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Активирана ручна бомба, два лица лакше повријеђена Активирана ручна бомба, два лица лакше повријеђена
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 48m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 48m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    22h 22m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    6h 17m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 35m
    0