Данас је Свети Калиник

11.08.2019. 15:43
0
ИЗВОР: Srpska.info

Српска православна црква и вјерници данас славе дан сјећања на Светог мученика Калиника, хришћанског светитеља за кога се вјерује да је преобратио на десетине хиљада вјерника.

Вјерује се да је овај светац заштитник свих оних који неправедно пате због својих увјерења, а њему се моле и обраћају они који су спремни и да страдају због својих исправних начела.

Обичај је да свако ко се нађе у неком проблему или недаћи, данас оде до цркве, запали свијећу и помоли се Светом Калнику овим ријечима:

Мученик Твој Господе, Калиник, у страдању своме је примио непропадљиви вијенац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље побједи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше”.

 

Свети Калиник је родом из Киликије, а живот је провео проповједајући јеванђеље. На свом путу, у Анкири, ухватио га је пагански кнез Сакердона, који му је запријетио да ће га мучити уколико се не поклони идолима. Он му је на то одговорио: “Мени је свака мука за Бога мога тако добро дошла као гладноме хљеб.”

 

Кнез му је тада обуо гвоздене опанке, са ексерима унутра и наредио да га воде у град Гангарски, јер није смио да га више мучи, а камоли погуби у Анкири. Након што су многи видјели колико овај Божји човјек може да истрпи, сви су ријешили да приме вјеру Христову, пише Блиц Жена.

 

Док су ишли у град Гангарски, војници су ожеднили, а како воде није било, Свети Калиник направио је чудо – помолио се Богу и вода тада потече из једног камена.

 

Ипак, страдања га ништа није поштедило – када су стигли у град Гангарски, светог Калиника су мучитељи бацили у огањ. Светитељ се тада помолио Богу говорећи: “Благодарим ти, Оче небесни, што си ме учинио достојним овога часа, у који за име Твоје свето умирем”, па ушао у огањ. Када се ватра угасила, он је био мртав, али је његово тијело било неповријеђено.

Коментари 0
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 28m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 30m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 23m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 28m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 31m
    1