Данас почиње суђење Тачију и његовим сарадницима

03.04.2023. 08:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Суђење бившим вођама терористичке ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Селиму за злочине над Србима, неалбанцима и политичким неистомишљеницима почиње данас у Хагу.

Суђење ће почети у 9.00 часова уводним ријечима тужилаштва и одбране, двије и по године од хапшења бивших вођа ОВК и довођења у хашки притвор.

Извођење уводних ријечи, осим данас, планирано и у наредна два дана, док ће извођење доказа, укључујући прве свједоке тужилаштва, почети 11. априла, саопштенио је из Специјалног суда.

Тачи и његови сарадници терете се по основу индивидуалне кривичне одговорности у шест тачака за злочине против човјечности – прогон, затварање, друге нехумане поступке, мучење, убиство и присилне нестанке лица.

Оптужница их у четири тачке терети за ратне злочине и то противзаконито и произвољно хапшење и лишавање слободе, окрутно поступање, мучење и убиство.

У оптужници се наводи да су та кривична дјела вршена најкасније од марта 1998. па све до краја септембра 1999. на бројним мјестима широм Косова, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према оптужници, ова кривична дјела је ОВК починила против стотина цивила и лица која нису учествовала у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Селими и Краснићи индивидуално су кривично одговорни за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову и која су била дио систематског напада ширих размјера на цивилно становништво за које се сматрало да не подржава ОВК.

На суђењу лидерима терористичке ОВК учествоваће и 140 жртава, међу којима је велики број Срба.

Из Специјалног суда наводе да је одобрено учешће жртавама које су доказале да су претрпјеле тјелесну, душевну или материјалну штету као директну посљедицу кривичног дјела из оптужнице.

Специјално тужилаштво је обезбиједило више од 300 свједока и више од 56.000 различитих докумената који потврђују кривицу Тачија и осталих.

Међу документима се налази и извјештај специјалног извјестиоца Савјета Европе Дик Мартија о “жутој кући” и трговини органима на основу кога је покренута, а касније и донијета одлука о формирању Специјалног суда за Косово.

Из тужилаштва наводе да ће за извођење свих доказа бити потребно око 600 сати, што према процјенама значи да ће суђење трајати до краја 2024. године.

Тачијев адвокат Грегори Кихо најавио да ће у својству свједока бити позвани некадашњи врховни командант НАТО-а за Европу амерички генерал Весли Кларк, бивши шеф УНМИК-а Бернар Кушнер, некадашњи шефови посматрачке Мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер и Дан Евертс и друге особе које су водиле мисије међународних организација на Косову и Метохији.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 44m
    0
  • Крађа у Палама
    17h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    13h 29m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    16h 17m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 38m
    0