Danas počinje suđenje Tačiju i njegovim saradnicima

03.04.2023. 08:50
0
IZVOR: srna.rs

Suđenje bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Selimu za zločine nad Srbima, nealbancima i političkim neistomišljenicima počinje danas u Hagu.

Suđenje će početi u 9.00 časova uvodnim riječima tužilaštva i odbrane, dvije i po godine od hapšenja bivših vođa OVK i dovođenja u haški pritvor.

Izvođenje uvodnih riječi, osim danas, planirano i u naredna dva dana, dok će izvođenje dokaza, uključujući prve svjedoke tužilaštva, početi 11. aprila, saopštenio je iz Specijalnog suda.

Tači i njegovi saradnici terete se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovječnosti – progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica.

Optužnica ih u četiri tačke tereti za ratne zločine i to protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična djela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mjestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema optužnici, ova krivična djela je OVK počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

Tači, Veselji, Selimi i Krasnići individualno su krivično odgovorni za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i koja su bila dio sistematskog napada širih razmjera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Na suđenju liderima terorističke OVK učestvovaće i 140 žrtava, među kojima je veliki broj Srba.

Iz Specijalnog suda navode da je odobreno učešće žrtavama koje su dokazale da su pretrpjele tjelesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posljedicu krivičnog djela iz optužnice.

Specijalno tužilaštvo je obezbijedilo više od 300 svjedoka i više od 56.000 različitih dokumenata koji potvrđuju krivicu Tačija i ostalih.

Među dokumentima se nalazi i izvještaj specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dik Martija o “žutoj kući” i trgovini organima na osnovu koga je pokrenuta, a kasnije i donijeta odluka o formiranju Specijalnog suda za Kosovo.

Iz tužilaštva navode da će za izvođenje svih dokaza biti potrebno oko 600 sati, što prema procjenama znači da će suđenje trajati do kraja 2024. godine.

Tačijev advokat Gregori Kiho najavio da će u svojstvu svjedoka biti pozvani nekadašnji vrhovni komandant NATO-a za Evropu američki general Vesli Klark, bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner, nekadašnji šefovi posmatračke Misije OEBS-a Vilijam Voker i Dan Everts i druge osobe koje su vodile misije međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 15m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 19m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 12m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 3m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 9m
    0