Данас празник Пренос моштију Светог Александра Невског

12.09.2024. 09:40
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају празник Пренос моштију Светог Александра Невског.

Александар Невски је био велики руски кнез, син кнеза Јарослава и светац Руске православне цркве који је 2008. године проглашен за највећу личност руске историје. Иако је ријеч о руском свецу, Александар Невски је постао симбол борбе за очување православља, па га као свеца поштују у свим православним народима словенског поријекла. 

Александар Невски био је правдољубив, жалостиван, истински побожан, презирао је сујету свијета. Од ране младости био је вјерник, а ноћи је, говори предање, најрадије проводио у молитви.

Године 1236. постао је новогородски кнез, а побиједио је Шведе на ријеци Неви и зато је прозван Невски. Силним га је чинила вјера у Божју помоћ и војницима је прије битку говорио: “Бог је не у сили него у правди“. Једном приликом јавили су се светитељи Борис и Гљеб једном његовом војводи и обећали своју помоћ великом кнезу. Био је силан владар, а велики дио својих снага трошио је на јачање православља, не само у Русији већ у свим православним земљама.

Двадесет седам година кнезовао је, а онда, осјећајући да му се приближава одлазак из овога свијета, он је примио монаштво и монашко име Алексије, причестио се Светим тајнама, и упокојио се блажено 14. новембра 1263. године, у својој 43. години.

Сахрањен је у Манастиру Рождества Пресвете Богородице у Владимиру. При сахрани, када је митрополит хтио да му стави у руку опроштајну грамату, он је сам, као жив, отворио руку и узео грамату. Краљ Александар Карађорђевић сматрао је Светог Александра својим заштитником, па му је у Београду, на Дорћолу, подигнута црква тридесетих година прошлог вијека.

О чудима Александра Невског постоје многе легенде. Једна од њих каже да су се у цркви гдје је почивало тијело свеца, једне ноћи свијеће наводно упалиле саме од себе, а два старца изашла су из олтара и пришла његовом гробу, говорећи: “Александре, устани и спаси праунука Димитрија, кога нападају туђинци”.

Према причи, Александар је устао из гроба и кренуо с њима, а све то је видио човјек који брине о цркви и о томе извјестио црквене власти. Свештеници су мошти Александра Невског поставили у кивот и том приликом су болесници, прилазећи им с вјером, добили исцјељење.

Зато се вјерује да свако ко има неког болесног или “слабог” у породици, мора ујутру отићи у цркву, упалити свијећу и помолити се овом чудотворцу, а да ће он свакоме ко му се искреном молитвом обрати, помоћи.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби сутра славе чудо Светог Aрхангела Михаила Срби сутра славе чудо Светог Aрхангела Михаила
Данас Свети Петар Дабробосански Данас Свети Петар Дабробосански
На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 51m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 42m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 29m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 55m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 37m
    0