Данас прво рочиште владики Јоаникију и осморици свештеника

19.06.2020. 09:24
0
ИЗВОР: СРНА

У никшићком Основном суду за данас је заказано прво рочиште главног претреса у поступку против епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осморице свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести.

Један од адвоката одбране Сава Костић рекао је да је у поступку, пред судијом Игором Ђуричковићем, неопходно да буду испуњене све процесне претпоставке за одржавање претреса, и уколико.

- Данас ће се знати да ли ће те препоставке бити испуњене. Уколико буду, окривљени ће изнијети своју одбрану и спровешће се друге процесне радње, а у супротном, рочиште ће бити одгођено на одређено вријеме - рекао је Костић.

Владика Јоаникије и свештеници Слободан Јокић, Драган Крушић, Остоја Кнежевић, Василије Брборић, Данила Зиројевић, Жељко Ројевић, Никола Маројевић и Мирко Вукотић терете се да су на Дан Светог Василија Острошког 12. маја прекршили Кривични законик Црне Горе.

У оптужном приједлогу наведено је да су тог дана када се у Никшићу традиционално обиљежава празник Светог Василија Острошког "поступали супротно наредбама Министарства здравља о спрјечавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литије улицама града".

Владика и свештеници су увече након литије били задржани у згради никшићког Центра безбједности 72 сата, што је изазвало протесте грађана испред зграде Центра безбједности, Основног суда и Тужилаштва све три вечери трајања мјера задржавања.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 700 особа стиже испред Суда БиХ Више од 700 особа стиже испред Суда БиХ
Припремно рочиште за поступак против родитеља дјечака који је починио масовно убиство у Београду Припремно рочиште за поступак против родитеља дјечака који је починио масовно убиство у Бе...
Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове Митрополит Јоаникије: Михољска Превлака - мјесто обнове
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  11h 29m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 3m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  11h 32m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  9h 46m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 20m
  0