Данас Сабор Светог архангела Гаврила

08.04.2024. 08:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква /СПЦ/ и вјерници данас празнују Сабор Светог архангела Гаврила и његово јављање кроз сву историју људског спасења.

Архангел Гаврило један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању свијета, најближих пријестолу Господа.

Сматра се вјесником тајни Божјих. Одавнина, слави се први дан послије Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са Пресветом Богородицом, која прима Благовијест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско.

Свети архангел Гаврило често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је завјетна слава. На овај дан избјегава се било какав рад, осим ситнијих поправки.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње - на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Љетни сабор установљен је на Светој Гори у 9. вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, гдје је прстом на камену исписао пјесму Богородици. 

Коментари 0
Повезане вијести
Данас пренос моштију Светог Николаја Данас пренос моштију Светог Николаја
Данас Свети Тимотеј и Мавра Данас Свети Тимотеј и Мавра
Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве Саопштење Светог архијерејског сабора Српске православне цркве
Најчитаније
 • Слана бајадера
  12h 27m
  0
 • Злочин у Варварину
  12h 2m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  7h 1m
  2
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  5h 4m
  1
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  5h 18m
  0