Данас славимо Благу Марију

04.08.2020. 09:39
0
ИЗВОР: srpskainfo

Блага или Блажена Марија спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Овај дан је заправо спомен на Марију Магдалену. У својој младости је била грешница али ју је Исус избавио од гријехова. Касније је постала његова ученица, пратила га је и слушала његове проповједи. Након Христовог васкрсења, она је постала проповедница и умрла мирно, у дубокој старости. Народ је слави као блажену и њен дан назива “благим”.

Као и на дане Огњене Марије и Трнове Петке, на празник Благе Марије домаћице треба да одмарају. Народ вјерује да није добро било шта радити у кући или на пољу, да се светица не би увриједила.

Са друге стране, вјерује да добре и поштене жене, које живе исправним и богоугодним животима, увијек, а нарочито на данашњи дан, имају заштиту ове Благе Марије. Народ вјерује да, ако на њен празник, жене оду у цркву, помоле јој се и запале свијећу, могу тражити испуњење једне жеље и светитељка их свакако неће одбити.

Блага Марија је, по народном вјеровању, сестра Светог Илије Громовника. Зато су и данас могуће временске непогоде, грмљавина и град јер то “брат и сестра разговарају”. Празник посвећен Благој Марији је и дан Епархије будимљанско-никшићке и многих других православних институција

. Веома је поштована у Срба, посебно међу женама. Спада у непокретне празнике и иако нема “црвено слово” у црквеном календару, тога дана се, као ни на Огњену Марију и Свету Петку ништа не ради у кући нити у пољу.

Послије Христовог васкрсења путује у Рим да цару Тиберију црвеним јајетом објасни Христово васкрсење. Том приликом, она је пред царем оптужила Понтија Пилата, који није хтио да заштити Исуса, него му је невином изрекао смртну казну. Касније је Пилат лишен свог високог достојанства и прогнан у западну Европу, гдје је и скончао. Из Рима је Марија Магдалена отишла у Ефес, код апостола Јована Богослова и ту је након неког времена умрла.

Обичај фарбања ускршњих јаја у црвено према неким легендама потиче управо од ове светитељке. Наиме, након Исусове смрти и васкрснућа, Марија Магдалена је отишла у Рим гдје је по причи посјетила цара Тиберија коме је даровала црвено бојено јаје и поздравила га ријечима: “Христос васкрсе” Она је онда пред царем оптужила Понтија Пилата, римског прокуратора у Јудеји, да је неправедно осудио Исуса Христа. Пилат је потом из Јерусалима премештен у Галију.

Коментари 0
Повезане вијести
Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
Данас Свети Јоаким и Ана Данас Свети Јоаким и Ана
Патријарх Порфирије свечано дочекан у Босанском Петровцу Патријарх Порфирије свечано дочекан у Босанском Петровцу
Најчитаније
  • Преминула дјевојчица Хелена Гавран - Почивај у миру, црвенокоса дјевојчице!
    17h 34m
    2
  • Тежак судар ђачког аутобуса и аутомобила
    4h 2m
    0
  • Божовић: Воља народа се не може никаквим притисцима спријечити
    22h 32m
    0
  • Куглоф
    14h 28m
    0
  • Интервју са др Игором Лукићем, кандидатом за градоначелника Источног Сарајева
    19h 28m
    17