Данас Свети Андреј Првозвани

13.12.2021. 08:42
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Светог Андреја Првозваног, првог сљедбеника и првог апостола Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозавјетној вјери.

Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и царске породице Романових.

Према предању, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља, а Јеванђеље је проповиједао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, гдје је страдао.

Својим чудесним моћима исцијелио је многе болесне, међу којима и жену царског намјесника у граду Патри, коју подиже из постеље, те она прихвати хришћанску вјеру.

Силно се разгњевио због тога намјесник Етеата и нареди да се Свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што и би учињено. Али ни тада није одустао Свети Андреј, већ је тако рањен и измучен и са крста дијелио народу корисне поуке, проповједавши вјеру хришћанску.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години живота. Како је за живота исцјељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти дјеловање његових чудесних моштију.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и Краљевски двор Карађорђевића. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нови чланови Синода митрополит Јоаникије и епископ бачки Иринеј Нови чланови Синода митрополит Јоаникије и епископ бачки Иринеј
У Храму Светог Саве почела литурија помирења У Храму Светог Саве почела литурија помирења
Сабор СПЦ одобрио канонско јединство са Македонском православном црквом Сабор СПЦ одобрио канонско јединство са Македонском православном црквом
Најчитаније
 • Дојаве о бомбама на више локација у Источном Сарајеву
  6h 31m
  0
 • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева због наношења тјелесних повреда
  5h 42m
  0
 • Ухапшено лице осумњичено за промет наркотицима у Источном Сарајеву
  2h 19m
  0
 • Крађа у Палама
  6h 45m
  0
 • Нестао Милош Граховац из Невесиња
  5h 46m
  0