Данас Свети пророк Јеремија

14.05.2024. 08:57
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Српска православна црква и њени вјерници обиљлежавају Свeтог пророка Јеремију, рођеног шест вијекова прије Христа, недалеко од Јерусалима.

Сматра се заштитником од змија отровница. У неким крајевима стари људи вјерују да се данас не ваља чешљати да се не би изазивале змије током љета.

Своју пророчку службу Јеремија је започео врло рано у 15. години, око 630. године прије Христа, због чега је често био у немилости власти, прогањан и затваран.

Иако је због својих пророчанстава навлачио гњев власти, имао је велико поштовање оних који су у њега вјеровали.

Свети пророк Јеремија пророковао је о страдању Господа Христа, говорећи: "Ја бејах као јагње и теле које се води на клање, јер не знађах да се договарају на ме: оборимо дрво с родом његовим, и истребимо га из земље живих, да му се име не спомиње више."

У вријеме владавине цара Седекије Јеремија је ставио јарам на свој врат и ишао кроз Јерусалим проричући пад Јерусалима и ропство под Вавилоњанима, пише РТС.

У долини Тотеф, под Јерусалимом, гдје су Јевреји приносили дјецу на жртву својим идолима, Јеремија је прорекао скору пропаст Јудејског царства што се ускоро и обистинило.

Неки Јевреји су га приморали да иде са њима у Мисир где је проживио четири године. Након тога га је група Јевреја, којима је пророковао пропаст мисирских идола и долазак Дијеве са Младенцем каменовала до смрти и у Мисиру сахранили.

Послије много година Александар Македонски је посјетио гроб пророка Јеремија, након чега је његове мошти пренио у Александрију, у мјесто звано Тетрафил. То мјесто су Александријци много поштовали због пророкових светих моштију.

Вјерује се да је заштитник од змија отровница

По предању на овај дан православни вјерници разгоне змије и гмизавце како не би током љета досађивали.

Обичај је да неко из куће треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови:

"Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изјела“.

Докле се чује лупање и пјесма, дотле змије неће смјети да се приближе.

На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Ко би на овај дан отворио бритву, вјерује се, на тога би преко цијеле године трчале змије.

У неким крајевима стари људи вјерују да се данас не ваља чешљати да се не би изазивале змије.

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Спасовдан Данас Спасовдан
Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког Данас празник Светог новомученика Вукашина Јасеновачког
Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског Манастир Ћелије - чувар моштију Преподобног Јустина Ћелијског
Најчитаније
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  13h 49m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  20h 10m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  21h 53m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 58m
  18
 • Милан Савић нови предсједник Уније студената
  22h 59m
  0