Данас Свјетски дан чистог ваздуха

03.11.2020. 11:24
0
ИЗВОР: ekologija.gov.rs

Широм свијета данас, 3. новембра, обиљежава се Свјетски дан чистог ваздуха, као подсјетник да је ваздух за нас услов живота и као упозорење на опасности усљед свакодневног прекомјерног емитовања штетних материја у атмосферу.

Овај дан, поставља питање и на који начин можемо да се ослободимо штетних материја емитованих у атмосферу.

У свијету је преко 90 одсто популације изложено загађеном ваздуху, 9 од 10 људи удише загађен ваздух, упозоравају подаци Свјетске здравствене организације.

Процјена  је да чак око 93 одсто дјеце млађе од 15 година удише загађен ваздух.

Суспендоване честице, азот – диоксид и приземни озон су загађујуће материје у ваздуху које су одговорне за већину  случајева пријевремених смрти.

По подацима Свјетске здравствене организације, око 6000 људи у Србији годишње умре због компликација изазваних загађењем ваздуха.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, која води национални регистар загађења, проблем са квалитетом ваздуха имају скоро све веће урбане цјелине у Србији.

Највећи извори загађења ваздуха у Србији су саобраћај као мобилни извор загађења, стара возила на дизел–гориво, углавном забрањена у земљама одакле долазе, лош саобраћајни проток у урбаним цијелинама,  кућна ложишта (мазут, угаљ), термоенергетски сектор  и индустрија. Стање ваздуха на територији цијеле земље додатно девастирају и све учесталији пожари изазвани паљењем стрњиша.

У достизању  стратешког циља чисте и здраве животне средине, чист ваздух треба да буде приоритет. Заменом енергената, коришћењем обновљивих и незагађујућих извора енергије, селективним и мањим коришћењем аутомобила, гашењем индивидуалних котларница, али и пошумљавањем, учинићемо велику услугу свом здрављу и сачувати бројне животе.

Коментари 0
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 5m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 29m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 44m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 3m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 23m
    0