Данашњи дан протекао у знаку луткарских змајева

25.09.2024. 19:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Луткарске представе "Кад имаш кућног змаја" позоришта "Стејт папет театра" из бугарског града Сливена и "Змајић Оги" у извођењу Луткарске сцене "Тоша Јовановић" из Зрењанина обиљежиле су трећи дан 25. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" у Источном Сарајеву.

"Како је имати кућног змаја? Прво вам треба мало мисли и магичне пиџаме. Друго, не буди поспан, већ гледај звезде, јер се тада дешавају чуда. Онда, упознаш змаја, доброг и светлог, који ти постаје пријатељ. Почињеш да се бојиш, да не нестане као дим. Онда упознаш правог пријатеља, ето шта је имати кућног змаја", појаснили су глумци луткарске представе "Кад имаш кућног змаја".

Представа "Змајић Оги" бајка је о дјечаку и његовом псу који проналазе змајево јаје.

Откривање идентитета, пријатељство и разиграна машта као у свакој представи Јована Царана чине неодољиву луткарску представу која осваја ведрином, узбудљивом причом и визуелним идентитетом за који је задужена Ирина Сомборац.

Редитељ је поручио да је за малишане ово право вријеме да се упознају о новој врсти умјетности, позориштем, а не о јефтиним садржајима и непримјереним забавама које их воде ка странпутици, а не умјетничком поимању живота и свијета који их окружује.

У пратећем програму Фестивала, професори из Бугарске Боњо Лунгов и Константин Каракостов одржали су мастерклас предавање о теми "Први кораци у луткарству".

- Колико год су први кораци битни у дјетињству, односно у животу, исто тако важни су и у образовању и култури, па тако и у луткарству, као магичној позоришној умјетности - нагласио је Лунгов.

Он је представио елементе бугарске школе луткарства - од израде лутака, конкретне идеје, догађаја, сукоба, расплета, па до финалне реализације представе.

Према његовим ријечима, важну улогу у свему томе имају и покрет, музика, сценографија, али да је без великог труда, одрицања и озбиљног рада све узалуд.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs 

И данас је глумица из Естоније Софија Буланова, на инсистирање великог броја малишана, поново одржала интерактивну радионицу Симка креира и анимира лутке од балона".

"Лут фест" финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспороом, Град Источно Сарајево, Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске СРНА, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.

Коментари 0
Повезане вијести
Академик Максимовић своју библиотеку оставио граду Источно Сарајево Академик Максимовић своју библиотеку оставио граду Источно Сарајево
Одигране представе "Зец и пас" и "Дрвосјеча и небеска вила" Одигране представе "Зец и пас" и "Дрвосјеча и небеска вила"
Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи Ухапшена лица због крађе у Источној Илиџи
Најчитаније
  • У судару учествовала четири возила, заустављен саобраћај
    4h 24m
    0
  • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
    12h 15m
    5
  • Којић: Славићемо побједу Пала које ће 6. октобрa рећи не сили и уцјенама
    8h 17m
    20
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    10h 6m
    0
  • Све здравствене користи кестена
    12h 5m
    0