Današnji dan protekao u znaku lutkarskih zmajeva

25.09.2024. 19:01
0
IZVOR: srna.rs

Lutkarske predstave "Kad imaš kućnog zmaja" pozorišta "Stejt papet teatra" iz bugarskog grada Slivena i "Zmajić Ogi" u izvođenju Lutkarske scene "Toša Jovanović" iz Zrenjanina obilježile su treći dan 25. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu.

"Kako je imati kućnog zmaja? Prvo vam treba malo misli i magične pidžame. Drugo, ne budi pospan, već gledaj zvezde, jer se tada dešavaju čuda. Onda, upoznaš zmaja, dobrog i svetlog, koji ti postaje prijatelj. Počinješ da se bojiš, da ne nestane kao dim. Onda upoznaš pravog prijatelja, eto šta je imati kućnog zmaja", pojasnili su glumci lutkarske predstave "Kad imaš kućnog zmaja".

Predstava "Zmajić Ogi" bajka je o dječaku i njegovom psu koji pronalaze zmajevo jaje.

Otkrivanje identiteta, prijateljstvo i razigrana mašta kao u svakoj predstavi Jovana Carana čine neodoljivu lutkarsku predstavu koja osvaja vedrinom, uzbudljivom pričom i vizuelnim identitetom za koji je zadužena Irina Somborac.

Reditelj je poručio da je za mališane ovo pravo vrijeme da se upoznaju o novoj vrsti umjetnosti, pozorištem, a ne o jeftinim sadržajima i neprimjerenim zabavama koje ih vode ka stranputici, a ne umjetničkom poimanju života i svijeta koji ih okružuje.

U pratećem programu Festivala, profesori iz Bugarske Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov održali su masterklas predavanje o temi "Prvi koraci u lutkarstvu".

- Koliko god su prvi koraci bitni u djetinjstvu, odnosno u životu, isto tako važni su i u obrazovanju i kulturi, pa tako i u lutkarstvu, kao magičnoj pozorišnoj umjetnosti - naglasio je Lungov.

On je predstavio elemente bugarske škole lutkarstva - od izrade lutaka, konkretne ideje, događaja, sukoba, raspleta, pa do finalne realizacije predstave.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu u svemu tome imaju i pokret, muzika, scenografija, ali da je bez velikog truda, odricanja i ozbiljnog rada sve uzalud.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

I danas je glumica iz Estonije Sofija Bulanova, na insistiranje velikog broja mališana, ponovo održala interaktivnu radionicu Simka kreira i animira lutke od balona".

"Lut fest" finansijski podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju sa dijasporoom, Grad Istočno Sarajevo, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i sponzori kompanija "Bambi" i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Medijski prijatelji Festivala su Radio-televizija Republike Srpske, Novinska agencija Republike Srpske SRNA, TV BN, TVIS, BHRT, kao i lokalni portali.

Komentari 0
Povezane vijesti
Akademik Maksimović svoju biblioteku ostavio gradu Istočno Sarajevo Akademik Maksimović svoju biblioteku ostavio gradu Istočno Sarajevo
Odigrane predstave "Zec i pas" i "Drvosječa i nebeska vila" Odigrane predstave "Zec i pas" i "Drvosječa i nebeska vila"
Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži Uhapšena lica zbog krađe u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
  • U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
    4h 27m
    0
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    12h 18m
    5
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    8h 20m
    20
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    10h 9m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    12h 8m
    0