„Дани Јагоша Марковића" у Народном позоришту Републике Српске од 5. до 7. априла

19.03.2024. 15:18
0
ИЗВОР: katera.news

Публика Народног позоришта Републике Српске имаће прилику да, у оквиру манифестације „Дани Јагоша Марковића“ од 5. до 7. априла ове године, ужива у три драмска комада која је режирао овај прослављени позоришни редитељ.

У знак сјећања на прерано преминулог редитеља, манифестацију ће 5. априла отворити представа „Врат од стакла“, у продукцији Југословенског драмског позоришта, 6. април је резервисан за представу „Ћелава певачица” Центра за културу Тиват, док ће овај мини фестивал затворити „Урнебесна трагедија” у копродукцији Народног позоришта у Београду и Народног позоришта Републике Српске – 7. априла.

„Дани Јагоша Марковића” радост су за глумце, бројне умјетнике, а највише за бањалучку публику, поручила је директорка Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић.

- Данас, иако тужним поводом, поносни смо што ћемо бити носиоци и организатори мини фестивала посвећеног прерано преминулом Јагошу Марковићу о којем се пуно говорило у посљедњих неколико мјесеци, а опет не довољно. Захвалила бих компанији м:тел за несебичну подршку и ослонац Народном позоришту Републике Српске, Јелени Триван што је омогућила да ова кућа ради на представи коју потписује Јагош Марковић и тако уђе у његову велику породицу, те за партнерство и подршку да се ’Дани Јагоша Марковића’ одрже у Бањалуци. У периоду од 5. до 7. априла славићемо позориште управо онако како га је славио Јагош. Славио је живот кроз позориште, али и позориште кроз живот - нагласила Грбићева.

Компанија м:тел дио је свих важнијих културних догађаја. Као поносни покровитељ многих културних, спортских, образовних и свих других манифестација, м:тел је дугогодишњи пријатељ и Народног позоришта Српске, па и  предстојећих „Дана Јагоша Марковића“ у Бањалуци.

Генерална директорка компаније м:тел Јелена Триван рекла је да је ово први фестивал на простору бивше Југославије који се одржава у част Јагоша Марковића, иако је режирао у цијелој регији.

- Разлог за то је што је Јагош Марковић пред смрт пожелео да режира у Народном позоришту Републике Српске одушевљен глумачким ансамблом. Тако је настала представа Урнебесна трагедија у копродукцији са Народним позориштем у Београду, и то захваљујући м:тел-у. Тако се бањалучко позориште уписало у мапу највећих позоришта у којима је режирао Јагош Марковић, а сада и прво позориште у којој ће се играти представе Јагоша Марковића из три земље и то опет на иницијативу м:тел-а и Народног позоришта Српске. Наравно, свега тога не би било да ово позориште није заиста једно од најпрестижнијих у регији и зато му са закашњењем честитам и Сретењски орден који су добили од председника Србије - изјавила је Триван.

Марковић је био један од најистакнутијих позоришних редитеља у региону. Прву представу као вундеркинд режирао је као деветогодишњак, уз свесрдну подршку тадашњег позоришног „ментора” Вање Поповића. Већ у шеснаестој години долази у Београд, уписује режију на Факултету драмских умјетности, гдје је дипломирао у класи проф. Борјане Продановић и Светозара Рапајића. У Народном позоришту у Београду, чији је стални редитељ био од 2008. године, Јагош Марковић режирао је, по неписаном правилу дуговјечне представе, најзначајније наслове свјетске и домаће класике.

Карте за представе у оквиру „Дана Јагоша Марковића“ биће у продаји од 21. марта, на билетарници Народног позоришта Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а
М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 20m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 35m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    19h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    21h 45m
    0