“Дани Војислава Лубарде” 16. и 17. јуна у Рогатици

09.06.2022. 18:07
1
ИЗВОР: katera.news

Манифестација “Дани Војислава Лубарде” у Рогатици биће одржана 16. и 17. јуна у организацији Народне библиотеке “Војислав Лубарда”, а под покровитељством ове општине.

Првог дана манифестације наступиће професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Данијела Хршум, магистар соло пјевања и Данијела Газдић, професор хармонике.

Истог дана биће одржана промоција новог издања књиге “Дневник ратног хирурга”, аутора др Миодраг Лазић.

На промоцији ће говорити Горан Максимовић, редовни професор на Универзитету у Нишу и Филозофском факултету у Палама, а издавач ће том приликом свим посјетиоцима поклонити по примјерак књиге “Дневник ратног хирурга”.

За други дан манифестације посвећене Војиславу Лубарди планирано је представљање његове књиге “Анатема” из које ће ученици Средњошколског центра “27. јануар” читати одломке.

Посјетиоци ће имати прилику да погледају изложбу фотографија и књига Војислава Лубарде, као и цјелокупну завичајну збирку библиотеке. Пред публиком ће наступити и завичајни пјесници: Милад Обреновић, Мишо Лубарда и Слободан Ристовић, саопштено је из општине Рогатица.

На крају манифестације биће проглашени и новчано награђени најбољи читаоци на одјељењима за омладину и одрасле.

Војислав Лубарда рођен је 1933. године у Рогатици. Због свог књижевног стваралаштва био је протјеран, а његове књиге забрањене. Упркос томе он је остао истрајан и борио се за истину и правду. У мају 2018. године Народна библиотека у Рогатици названа је по њему, а мјесец касније покренута је и по први пут одржана манифестација “Дани Војислава Лубарде” како би се његови лик и дјело сачували од заборава.

Лубарда је преминуо 2013. године.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 09.06.2022. 20:28
    Dobar je to knjizevnik,anatemisan od crvenih,ali odavno se smije govoriti o takvim darovitim ljudima naseg kraja,hvala Bogu docekasmo.
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    14h 51m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    4h 47m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    16h 38m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    12h 18m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    15h 38m
    0