“Dani Vojislava Lubarde” 16. i 17. juna u Rogatici

09.06.2022. 18:07
1
IZVOR: katera.news

Manifestacija “Dani Vojislava Lubarde” u Rogatici biće održana 16. i 17. juna u organizaciji Narodne biblioteke “Vojislav Lubarda”, a pod pokroviteljstvom ove opštine.

Prvog dana manifestacije nastupiće profesori Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijela Hršum, magistar solo pjevanja i Danijela Gazdić, profesor harmonike.

Istog dana biće održana promocija novog izdanja knjige “Dnevnik ratnog hirurga”, autora dr Miodrag Lazić.

Na promociji će govoriti Goran Maksimović, redovni profesor na Univerzitetu u Nišu i Filozofskom fakultetu u Palama, a izdavač će tom prilikom svim posjetiocima pokloniti po primjerak knjige “Dnevnik ratnog hirurga”.

Za drugi dan manifestacije posvećene Vojislavu Lubardi planirano je predstavljanje njegove knjige “Anatema” iz koje će učenici Srednjoškolskog centra “27. januar” čitati odlomke.

Posjetioci će imati priliku da pogledaju izložbu fotografija i knjiga Vojislava Lubarde, kao i cjelokupnu zavičajnu zbirku biblioteke. Pred publikom će nastupiti i zavičajni pjesnici: Milad Obrenović, Mišo Lubarda i Slobodan Ristović, saopšteno je iz opštine Rogatica.

Na kraju manifestacije biće proglašeni i novčano nagrađeni najbolji čitaoci na odjeljenjima za omladinu i odrasle.

Vojislav Lubarda rođen je 1933. godine u Rogatici. Zbog svog književnog stvaralaštva bio je protjeran, a njegove knjige zabranjene. Uprkos tome on je ostao istrajan i borio se za istinu i pravdu. U maju 2018. godine Narodna biblioteka u Rogatici nazvana je po njemu, a mjesec kasnije pokrenuta je i po prvi put održana manifestacija “Dani Vojislava Lubarde” kako bi se njegovi lik i djelo sačuvali od zaborava.

Lubarda je preminuo 2013. godine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 09.06.2022. 20:28
    Dobar je to knjizevnik,anatemisan od crvenih,ali odavno se smije govoriti o takvim darovitim ljudima naseg kraja,hvala Bogu docekasmo.
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    9h 15m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 20m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    10h 12m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 42m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 26m
    0