Дарко Младић: Генералу Младићу снага срца дошла на доњу границу

02.08.2023. 12:11
0
ИЗВОР: srna.rs

Генералу Ратко Младићу, који се налази у хашком притвору, снага срца је дошла буквално на доњу границу, због чега ће у току сљедеће седмице бити предат захтјев Хагу да га прегледају српски љекари, рекао је генералов син Дарко Младић.

- Сада му је буквално снага срца дошла на неку доњу границу. Ми сада спремамо поново тим кардиолога и пулмолога. Тражићемо од трибунала да оду тамо да га прегледају, да попричају и исконсултују се са тамошњи лекарима - рекао је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, генерал Младић је успио крајем прошле године да се извуче из здравствене кризе и мало опорави, након посјете српских љекара и промјене терапије, те да је у једном периоду био стабилан, али да је од зимус кренуло да му слаби срце, што највише забрињава.

Он је додао да је у овом тренутку боља комуникација за медицинским тимом хашког притвора и да се нада да ће српски љекари брзо моћи да оду да посјете генерала Младића, након што захтјев да га прегледају буде предат.

- Њему је, осим лечења, потребна и њега. Он није неко ко може сто одсто да брине о себи. За сада му помажу притвореници који се налазе тамо, али и највећи део чувара му се налази да помогне. Нису дужни да му скувају ручак, али жене чуварке му понекад и скувају тај ручак и помогну му и хвала им на томе - рекао је Дарко Младић.

Он је рекао да генерал Младић има доста добар однос са конкретно тим људима који су око њега, јер су га упознали онаквог какав је он стварно, а не каква је нека медијска слика.

Он је за ТВ "Пинк" додао да је генералу хашки суд додијелио и два њихова независна експерта, кардиолога и неуролога, који га прегледају периодично на три мјесеца, те да Младиећва одбрана добија периодично њихове извјештаје.

- Последњи пут добили су у априлу, што је напредак, јер раније нисмо добијали по две до три године. Суд добија извештаје од тамошњег ординирајућег лекара. А ми када то добијемо, гледамо да урадимо ревизију и да видимо шта може да се побољша - рекао је Дарко Младић.

Он није желио да коментарише промјену љекара у Хагу нити да потврди да је то љекар Паулус Фалке који је лијечио и Слободана Милошевића, наводећи да не жели да спомиње имена, због упозорења из Хага да ће у супротном бити му ускраћена комуникација са оцем.

- Генерал се буквално држи на тој комуникацији. Када не би био на тој комуникацији са нама, мислим да буквално не би преживео месец дана. Мени је битно да Ратко добије најбоље могуће лечење тамо - рекао је Дарко.

Он је додао да се са оцем чује свакодневно, а види преко заштићене апликације два пута недељно по пола сата, те да му једном у три мјесеца одведе и унуке.

- То га држи, та комуникација уживо - рекао је Дарко Младић, те додао да се одбрана ради и на ревизији пресуде, али да не може говрити још о томе, и да је то скуп процес.

Говорећи о нападима из ФБиХ и Сарајева на студенткиње из Републике Српске и на амбасадора БиХ у Србији Александра Врањеша због изјава да се зна да су Насер Орић и Алија Изетбеговић злочинци и да је за ђаке у Српској Младић херој, Дарко је рекао да је у БиХ, нажалост, међународно присуство дјеловало канцерогено и малигно на суживот у БиХ.

- Да нису давали лажну снагу једној страни, онда се не би подразумевало неуравнотежено поступање. Они имају утисак да могу према нама да се понашају, да називају наше генерале и политичаре разним именима, а да ми немамо право да изразимо свој став по том питању - рекао је Дарко.

Он сматра да би се у БиХ људи прије договорили и разумјели да је међународна заједница отишла из БиХ и оставила их у миру и да је само обезбиједила сигурност.

- Овако имате ситуацију у којој због стране подршке једна страна мисли да може да реализује своје ратне циљеве, који су нажалост такви какви су били и у Другом светском рату. Види се да би одређени део њихове политичке елите најрадије да и даље протера Србе из БиХ, да им не признаје права - додао је Дарко Младић.

Он је рекао да изјава Орића, у којој призива рат "да је на Дрини све почело и да ће се завршити", говори сама за себе и да се такви појединци не појављују случајно у медијима и дају ратнохушкачке изјаве у оваквом времену, умјесто да се гледа како радити заједно и сачувати мир.

- Све оно за шта нас нападају, они су имали те циљеве да протерају Србе преко Дрине, да нас нема више тамо. И ово време после рата је показало да тамо где нема српске државе, нема више Срба - рекао је Дарко Младић.

Он је навео да нико није предузео мјере да се протјерани Срби врате у Хрватску, као и да у ФБиХ у Сарајеву сада више има Арапа него Срба.

- А опет имају довољно дрскости да нас прозивају за тако нешто. Очигледно то су њихови циљеви и те провокације у медијима долазе са неком сврхом. Али, ја мислим да је то контрапродуктивно. Треба да гледамо како да се јача мир, а не дају ратоборне изјаве. И ми бисмо могли да се тако понашамо, али где би нас то одвело - рекао је Дарко Младић.

Коментари 0
Повезане вијести
Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно Здравствено стање генерала Ратка Младића веома озбиљно
Генералу Младићу отказали бубрези, одбијен захтјев да га пребаце на лијечење у Србију Генералу Младићу отказали бубрези, одбијен захтјев да га пребаце на лијечење у Србију
Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију Дате гаранције за пребацивање генерала Младића на лијечење у Србију
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  10h 3m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 59m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 27m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 43m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 35m
  0