Darko Mladić: Generalu Mladiću snaga srca došla na donju granicu

02.08.2023. 12:11
0
IZVOR: srna.rs

Generalu Ratko Mladiću, koji se nalazi u haškom pritvoru, snaga srca je došla bukvalno na donju granicu, zbog čega će u toku sljedeće sedmice biti predat zahtjev Hagu da ga pregledaju srpski ljekari, rekao je generalov sin Darko Mladić.

- Sada mu je bukvalno snaga srca došla na neku donju granicu. Mi sada spremamo ponovo tim kardiologa i pulmologa. Tražićemo od tribunala da odu tamo da ga pregledaju, da popričaju i iskonsultuju se sa tamošnji lekarima - rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, general Mladić je uspio krajem prošle godine da se izvuče iz zdravstvene krize i malo oporavi, nakon posjete srpskih ljekara i promjene terapije, te da je u jednom periodu bio stabilan, ali da je od zimus krenulo da mu slabi srce, što najviše zabrinjava.

On je dodao da je u ovom trenutku bolja komunikacija za medicinskim timom haškog pritvora i da se nada da će srpski ljekari brzo moći da odu da posjete generala Mladića, nakon što zahtjev da ga pregledaju bude predat.

- Njemu je, osim lečenja, potrebna i njega. On nije neko ko može sto odsto da brine o sebi. Za sada mu pomažu pritvorenici koji se nalaze tamo, ali i najveći deo čuvara mu se nalazi da pomogne. Nisu dužni da mu skuvaju ručak, ali žene čuvarke mu ponekad i skuvaju taj ručak i pomognu mu i hvala im na tome - rekao je Darko Mladić.

On je rekao da general Mladić ima dosta dobar odnos sa konkretno tim ljudima koji su oko njega, jer su ga upoznali onakvog kakav je on stvarno, a ne kakva je neka medijska slika.

On je za TV "Pink" dodao da je generalu haški sud dodijelio i dva njihova nezavisna eksperta, kardiologa i neurologa, koji ga pregledaju periodično na tri mjeseca, te da Mladiećva odbrana dobija periodično njihove izvještaje.

- Poslednji put dobili su u aprilu, što je napredak, jer ranije nismo dobijali po dve do tri godine. Sud dobija izveštaje od tamošnjeg ordinirajućeg lekara. A mi kada to dobijemo, gledamo da uradimo reviziju i da vidimo šta može da se poboljša - rekao je Darko Mladić.

On nije želio da komentariše promjenu ljekara u Hagu niti da potvrdi da je to ljekar Paulus Falke koji je liječio i Slobodana Miloševića, navodeći da ne želi da spominje imena, zbog upozorenja iz Haga da će u suprotnom biti mu uskraćena komunikacija sa ocem.

- General se bukvalno drži na toj komunikaciji. Kada ne bi bio na toj komunikaciji sa nama, mislim da bukvalno ne bi preživeo mesec dana. Meni je bitno da Ratko dobije najbolje moguće lečenje tamo - rekao je Darko.

On je dodao da se sa ocem čuje svakodnevno, a vidi preko zaštićene aplikacije dva puta nedeljno po pola sata, te da mu jednom u tri mjeseca odvede i unuke.

- To ga drži, ta komunikacija uživo - rekao je Darko Mladić, te dodao da se odbrana radi i na reviziji presude, ali da ne može govriti još o tome, i da je to skup proces.

Govoreći o napadima iz FBiH i Sarajeva na studentkinje iz Republike Srpske i na ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa zbog izjava da se zna da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci i da je za đake u Srpskoj Mladić heroj, Darko je rekao da je u BiH, nažalost, međunarodno prisustvo djelovalo kancerogeno i maligno na suživot u BiH.

- Da nisu davali lažnu snagu jednoj strani, onda se ne bi podrazumevalo neuravnoteženo postupanje. Oni imaju utisak da mogu prema nama da se ponašaju, da nazivaju naše generale i političare raznim imenima, a da mi nemamo pravo da izrazimo svoj stav po tom pitanju - rekao je Darko.

On smatra da bi se u BiH ljudi prije dogovorili i razumjeli da je međunarodna zajednica otišla iz BiH i ostavila ih u miru i da je samo obezbijedila sigurnost.

- Ovako imate situaciju u kojoj zbog strane podrške jedna strana misli da može da realizuje svoje ratne ciljeve, koji su nažalost takvi kakvi su bili i u Drugom svetskom ratu. Vidi se da bi određeni deo njihove političke elite najradije da i dalje protera Srbe iz BiH, da im ne priznaje prava - dodao je Darko Mladić.

On je rekao da izjava Orića, u kojoj priziva rat "da je na Drini sve počelo i da će se završiti", govori sama za sebe i da se takvi pojedinci ne pojavljuju slučajno u medijima i daju ratnohuškačke izjave u ovakvom vremenu, umjesto da se gleda kako raditi zajedno i sačuvati mir.

- Sve ono za šta nas napadaju, oni su imali te ciljeve da proteraju Srbe preko Drine, da nas nema više tamo. I ovo vreme posle rata je pokazalo da tamo gde nema srpske države, nema više Srba - rekao je Darko Mladić.

On je naveo da niko nije preduzeo mjere da se protjerani Srbi vrate u Hrvatsku, kao i da u FBiH u Sarajevu sada više ima Arapa nego Srba.

- A opet imaju dovoljno drskosti da nas prozivaju za tako nešto. Očigledno to su njihovi ciljevi i te provokacije u medijima dolaze sa nekom svrhom. Ali, ja mislim da je to kontraproduktivno. Treba da gledamo kako da se jača mir, a ne daju ratoborne izjave. I mi bismo mogli da se tako ponašamo, ali gde bi nas to odvelo - rekao je Darko Mladić.

Komentari 0
Povezane vijesti
General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori General Mladić i dalje lošeg stanja, jedva govori
Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici Zdravstveni nemar prema Karadžiću povezan sa najavom rezolucije o Srebrenici
Na današnji dan rođen Ratko Mladić Na današnji dan rođen Ratko Mladić
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    17h 43m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    17h 57m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    17h 49m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    20h 14m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    8h 38m
    0