Давид Дракул овогодишњи побједник у пливању за Часни крст на Ћехотини

19.01.2022. 12:45
0
ИЗВОР: СРНА

У првом пливању за Часни крст на ријеци Ћехотини у Фочи учествовало је 36 одважних пливача, међу њима и двије жене, а први до крста је допливао двадесетогодишњи Давид Дракул.

На температури ваздуха испод нуле, у присуству великог броја вјерника, пливало се на дијелу водотока у близини Градског стадиона, до којег се дошло у свечаној литији, а након литургије у Храму Светог Саве.

Начелник општине Милан Вукадиновић уручио је побједнику првог пливања у Фочи Давиду Дракулу велики урамљени крст.

Слика

Фото: Радио Фоча

- Први пут пливам, мало је хладно, али се тијело брзо привикло на хладноћу. Пливао сам за све моје суграђане, ово је велика свечаност и такмичење је у другом плану - рекао је побједник Давид Дракул

За Часни крст је запливао и свештеник Дарко Ђого, који је послије тога испричао да је ово празник када се преображава природа вода и све оно што је у човјеку.

- Преображавамо се из бића која желе топлоту, комфор, сигурност у бића која су у стању да уз благодат и помоћ Божју надиђу себе и мислим да је то једини пут, јер свако од нас не би ништа успио да не захвали Богу. За мене лично ово је био прије свега моменат преиспитивања сопственог живота, сопствених могућности и сазнања да сам просто без Христа ништа, а у Христу могу све, како каже апостол Павле - рекао је Ђого.

Он је нагласио да је такмичење било не у другом, него у трећем плану и препоручио је суграђанима да наредних година учествују у пливању.

Међу 36 учесника су и двије жене - Слађана Радовић и средњошколка Ана Пухало.

- Жене су ми увијек биле инспирација и зато сам данас овдје, не бих се ни пријавила да нисам прије видјела како жене у пливају на овој манифестацији. Драго ми је што је први пут ово организовано у мом родном граду и надам се да ћу учествовати и наредних година - рекла је шеснаестогодишња Пухало.

Пливање за Часни крст заједно су организовали Црквена општина и локална управа.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да су сви учесници пливања побједници.

- Велика је част и задовољство што се у Фочи први пут пливало за Часни крст. Поносан сам на све учеснике и сви су побједници, ово ће постати традиција. Идемо сада да поздравимо и подржимо пливаче у Миљевини, гдје су прошле године мјештани први кренули на подручју наше општине у ову активност - рекао је Вукадиновић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 41m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    23h 33m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    17h 24m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    12h 16m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    21h 9m
    0