Дејан на корак до свемира

09.08.2019. 22:57
1
ИЗВОР: Глас Српске

Љубав према астрономији и електроници тринаестогодишњег Дејана Лукића из Брода одвела је до Америчке свемирске агенције (НАСА) која је прихватила његов пројекат “Нано сателит”, а од остварења највеће жеље, да раме уз раме са дједом присуствује лансирању сателита са Флориде, дијели га девет мјесеци рада, труда и великих изазова.

Дејан је већ са пет година почео да показује интересовање за рачунаре, видео-игре, астрономију и електронику. За то су, каже, највећи “кривци” његова мајка Дијана Ждрња која му је највећи ослонац и дјед Миленко Ждрња, заљубљеник у астрономију и електронику.

Конкурс НАСА је видио сасвим случајно на интернету прије пола године и чврсто одлучио да им се јави са својом идејом о “нано сателиту”. Знао је да је конкуренција огромна, али је вјеровао у себе и стрпљиво чекао одговор, а када је коначно стигао на њихову адресу крајем прошлог мјесеца, невјерица, узбуђење и радост испунили су њихов дом. Иако је тек завршио седми разред, овог скромног дјечака многи пореде са чувеним Николом Теслом. И сам признаје да му је Тесла велика инспирација, те да га највише занимају његова наизмјенична струја и асинхрони мотор.

Конкуренција је била огромна, од 706 кандидата изабрано је 36, међу њима само нас тројица из Европе. То ми је велика част и охрабрење да наставим даље. “Нано сателит” је величине 100 кубних центиметара, тежине до килограм и по и лансира се у орбиту на висину од 500 километара, одакле пружа интернет и мобилну конекцију. Он комуницира са другим сателитима у вишој орбити и те податке шаље на Земљу преко тих других сателита - објашњава Дејан.

Свјестан је да је пред њим и дједом, који ће му помоћи у изради сателита, огроман посао, али је увјерен да ће њихов “нано сателит” одлетјети у орбиту.

Сателит ће у орбиту бити лансиран највјероватније 25. маја 2020. на америчкој “фалкон” ракети, као секундарни терет. Највећа жеља ми је да тог тренутка дјед и ја будемо на Флориди и да то пратимо - додао је Дејан.

Поносна на сина, мајка Дијана каже да је све то што се протеклих дана десило њеном сину у њихов живот унијело радост, али и немир.

То је тешка наука. Нисам била свјесна колико зна и може, али сам га увијек подржавала. Ни сањала нисам да ће имати петљу да пише НАСА, чак му нисам ни повјеровала када ми је рекао. Међутим, када је стигао одговор од њих, почела сам се трести, нисам знала шта да кажем - испричала је Дијана и додала да ни родбина ни пријатељи нису вјеровали шта се дешава. Дејан и његова мајка, која је незапослена, живе са њеним родитељима. Дјед Миленко каже да је одувијек вјеровао да ће његов Деки досегнути свемир.

Моја жеља је била да студирам астрономију, али ме је отац због бојажљивости одговорио и завршио сам електротехнику. Деки је то, изгледа, повукао на мене. Одувијек је нешто лемио, програмирао и показивао огромну страст према астрономији. На његовом рачунару увијек је фотографија неке ракете - испричао је Миленко који је запослен као професор у средњој школи у Броду. Истиче да су већ почели анализу шта ће им све бити неопходно за израду тог сателита.

НАСА је прихватила његов програм на основу којег ће сателит радити, а нас двојицу очекује то техничко рјешење. Тражимо најбоља рјешења, јер треба да имамо на уму да у свемиру владају екстремни услови, од температуре која се спушта на минус 100 или иде коју стотину у плус. Механичка чврстоћа и температурни услови су оно о чему највише треба да водимо рачуна - објаснио је Миленко и додао да ће им, према процјенама, за израду сателита и слање на Флориду бити потребно око 20.000 марака. Додао је да је НАСА платила лиценцу, али да израду “нано сателита” морају финансирати сами. У Министарству просвјете и културе РС кажу да је успјех ученика Дејана Лукића изузетан и истински служи на понос Републици Српској, те да ће са другим министарствима у Влади разматрати могућности подршке овом изузетно надареном ученику.

Члан НАСА

Дејан Лукић каже да планира да упише Техничку школу у Бањалуци, смјер аеронаутика, пилотска електротехника.

Волио бих да једног дана када завршим школовање будем у тиму НАСА или неке европске свемирске агенције - рекао је Дејан.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dijana Zdrnja 10.08.2019. 09:38
    Veliko hvala redakciji "Glas Srpske" od Dejanove majke! Predivan tekst!
Повезане вијести
Мајка херој Миља Зечевић напунила 93 године Мајка херој Миља Зечевић напунила 93 године
Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу
Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 44m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 58m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 58m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 48m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 3m
    0