Делегација Источног Сарајева путује у Ниш да ода почаст доктору Лазићу

25.06.2020. 09:50
0
ИЗВОР: gradistocnosarajevo.com

Делегација из Источног Сарајева отпутоваће у суботу у Ниш, гдје ће посјетити  гроб доктора Миодрага Лазића и присуствовати Видовданској академији коју организују управа Саборне цркве и Град Ниш.

Путовање организује Општинска борачка организација „Илиџански борац“, а делегацију некадашњих бораца, припадника полиције и дјеце погинулих бораца из Источног Сарајева предводиће предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Предсједник  „Илиџанског борца“  Горан Шеховац  рекао је да Илиџанци и грађани Источног Сарајева желе да и на овај начин одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти.

-Доктор Миодраг Лазић својим несебичним, хуманим  радом  задужио је српски народ  овог краја да заувијек чува успомену на њега, а ово путовање је најмање што можемо да учинимо како бисмо му се бар дијелом одужили за све оно што је чинио за нас у тешким, ратним временима. Због епидемије вируса корона нисмо били у могућности да присуствујемо сахрани и 40-дневном помену, али смо у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјетимо његов гроб и одамо му почаст. Очекујемо да у делегацији буде око 120 људи- рекао је Шеховац.

Слика

Шеховац је истакао да је делегација Источног Сарајева добила позив да присуствује Видовданској академији коју организују Саборна црква и Градска управа Ниша.

-Веома смо захвални Лазићевој кћерки Нини Вујошевић и градоначелнику Ниша за помоћ у организацији овог путовања, а почаствовани смо и позивом на Видовданску академију на којој ће доктору Лазићу бити постхумно додијељено велико признање- рекао је Шеховац.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву, те да  Срби са ових простора имају  обавезу да његују успомену на његово дјело.

Слика

-У договору са представницима Општинске борачке организације ‘Илиџански борац’ и нашим саборцима који се налазе у другим градовима Републике Српске и  Србије, одлучили  смо да за Видовдан посјетимо Ниш и одамо почаст нашем доктору Лази. Иако многи наши саборци, због здравствених проблема, нису у могућности да крену на ово путовање, заинтересованост је изузетно велика- нагласио је Лучић.

-Драго нам је што ћемо имати  част да у суботу увече, у порти Саборног храма у Нишу, присуствујемо Видовданској академији, на којој ће доктору Лазићу постхумно бити додијељен Орден Светог Романа, највише признање Епархије Нишке. Ово велико признање  примиће његова кћерка- рекао је предсједник Скупштине града.

Лучић је захвалио градским властима Ниша и грађанима, који су, како је рекао, са великим поштовањем прихватили идеју о доласку делегације Источног Сарајева, те нагласио да је и то показатељ чврстих веза међу нашим народом које је успоставио доктор Лазић.

Лучић је подсјетио да су грађани Источног Сарајева, представници локалних власти и борачких организација организовали различите активности у част доктора Лазића, те изразио очекивање да ће и неке значајне иницијативе бити реализоване у наредном периоду.

-Имали смо иницијативе да се улице и тргови у нашем граду назову по доктору Лазићу, а знамо и за инициативу ‘Илиџанског борца’ за израду статуе доктора Лазића у природној величини. Поздрављена је и инцијатива у Народној скупштини Републике Српске да се болница у Источном Сарајеву преименује у Болница Србија-др Миодраг Лазић- истакао је Лучић.

Полазак делегације из Источног Сарајева планиран  је у суботу, 27. јуна у 4,00 часа, испред зграде Градске управе. Парастос доктору Лазићу биће служен у недјељу, 28.6. у 11 часова  на Новом гробљу у Нишу. Делегацији Источног Сарајева у Нишу ће се придружити градоначелник Ненад Вуковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 25m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 57m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 35m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 7m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 40m
    0